Vianočné poleno je výborná vianočná roláda, ktorá sa zdobí a formuje do tvaru polena. Keď si raz nájdete na roládu to správne cesto, s ktorým sa vám bude dobre pracovať, budete ju robiť stále. Moja mamička mi kedysi ukázala, že piecť piškótovú roládu nie je nič náročné. Musím sa vám pochváliť, ešte nikdy sa mi cesto nepotrhalo a vždy mala roláda pekný tvar. Skúste to tiež.
Vianočné poleno s fantastickou čokoládovo-šľahačkovo-kokosovou plnkou 🙂
Postup
- Predhrejeme si rúru na 180 stupňov Celzia. Plech vymažeme maslom a vystelieme papierom na pečenie.
- Do väčšej misy dáme hladkú múku, kakao, prášok do pečiva, soľ a zamiešame. Suché suroviny treba takto miešať spoločne, najmä kvôli prášku na pečenie.
- V malom hrnci rozpustíme maslo a necháme ho vychladnúť na izbovú teplotu.
- Medzitým si v ďalšej miske vyšľaháme vajcia s cukrom do peny. Potom pridáme rozpustené maslo a ešte raz prešľaháme.
- Po častiach potom môžeme začať prisypávať suchú zmes. Všetko dobre premiešame a cesto vylejeme na pripravený plech. Rovnomerne ho rozotrieme a pečieme vo vyhriatej rúre asi 12 minút.
- Počas pečenia si pripravíme nový hárok papiera na pečenie, ktorý posypeme trochou kakaa.
- Po upečení cesto vyberieme z rúry, počkáme asi 2 minúty a vyklopíme ho na pripravený papier na pečenie posypaným kakaom. Takmer okamžite ho týmto novým papierom stočíme do tvaru rolády a odložíme, kým úplne nevychladne.
- Môžeme začať s krémom do vnútra rolády. Rozpustíme si želatínu v 50 ml studenej vody. Bude niekoľko minút trvať, než napučí.
- V mixéri rozmixujeme bielu čokoládu na jemno. V malom hrnci zohrejeme 200 ml smotany na šľahanie (neohrievame až k bodu varu, nesmie začať bublať). K smotane pridáme želatínu a necháme rozpustiť. Keď sa rozpustí, môžeme šľahačku priliať do mixéra s bielou čokoládou. Mixujeme kým sa čokoláda nerozpustí. Krém dáme odpočívať do chladu minimálne na 1 hodinu.
- Ušľaháme si 70ml smotany na šľahanie. K tejto šľahačke pridáme po vychladnutí krém z bielej čokolády a strúhaný kokos. Ak krém nie je dosť tuhý, ešte ho dáme na chvíľu do chladu.
- Roládu z piškóty rozbalíme a zľahka pokvapkáme rumovou arómou, alebo rumom. Kokosový krém z bielej čokolády rovnomerne rozotrieme od vnútornej strany po ¾ plátu a znovu zrolujeme do rolády. Roládu opäť dáme na chvíľu do chladu.
- Nakoniec si pripravíme krém na potretie rolády – ručným mixérom ho ušľaháme z mascarpone a Nutelly.
- Vyberieme roládu z chladu a oba konce o veľkosti asi 5 cm odrežeme a naaranžujeme na strany rolády ako odrezané konáre.
- Vianočné poleno nakoniec na servírovacej tácke potrieme čokoládovým krémom z mascarpone. Dobrú chuť.