Francúzske palacinky voňajú slnkom Francúzskej riviéry, majú srdce pravého francúzskeho vidieka i parížskeho bonvivána.
Francúzske palacinky, ktoré nemohli chýbať v žiadnej dobrej reštaurácii
Postup
- Z mlieka, múky, vajíčok, štipky soli a lyžice cukru vyšľaháme jemné palacinkové cesto. Ak treba rozriedime mliekom, alebo zahustíme trochou múky. Na záver do cesta zašľaháme rozpustené 2 lyžice masla. Zmes necháme odpočívať 30 minút.
- Na stredne rozpálenú panvicu nalejeme lyžičku oleja a usmažíme palacinku z oboch strán do zlata. Takto postupujeme so zvyškom cesta.
- Do širokej panvice nasypeme kryštálový cukor a zohrejeme kým sa cukor nerozpustí do karamelu.
- Dva pomaranče ošúpeme a ostrým nožom z každého povykrajujeme dužinu tak, aby sme dostali čisté filetky bez bielej šupky. Dáme stranou.
- Zo zvyšných 2-3 pomarančov vytlačíme šťavu. Tú opatrne a postupne nalejeme do panvice s karamelom. Pozor, horúci karamel po naliatí studenej šťavy bude bublať a postupne stuhne, ale povarením sa opäť rozpustí. Môžeme mu pomôcť občasným zamiešaním vareškou.
- Keď je karamel rozpustený, do omáčky vložíme filetky z pomarančov a zamiešame kúsky masla. Vznikne nám krásne hladká, riedka, krémová omáčka.
- Palacinky po jednom prehrejeme priamo v panvici v omáčke, zložíme na štvrťky a naservírujeme na taniere.
- Prelejeme zvyšnou omáčkou a kúskami pomaranča. Jemne poprášime práškovým cukrom a podávame. Posypeme plátkami mandlí.
Ponúkame aj: