Ak máte aj v zime chuť na niečo ľahké na prípravu aj trávenie, odporúčame vám pripraviť si tieto vynikajúce morčacie prsia – morčaciu piccatu. Za talianským názvom jedla sa schováva pôvodný spôsob úpravy teľacieho mäsa – plátky teľaciny natenko vyklepané a zľahka opečené, neskôr dusené vo vlastnej šťave. Povedomé? Určite – z Talianska sa tento spôsob rozšíril do celého sveta a na všetky druhy mäsa. Čiže naše populárne „prírodne rezne“ pravdepodobne pochádzajú práve odtiaľ.
Dá sa pripraviť takmer z každého mäsa, my sme zvolili mäso z morčacích pŕs, pretože je zdravé a diétne. Skúste ho podľa nášho receptu podusiť v lahodnej omáčke s citrónom a kaparami, ktoré jedlu dodajú novú sviežu chuť. Ako príloha je výborná ryža alebo zemiaková kaša a napr. blanšírovaná brokolica. Ideálne jedlo na odľahčenie počas sviatočného hodovania 😉
Morčacie prsia na prírodno
- Citrón ošúpeme a ostrým nožom z neho vykrojíme filetky bez bielej šupky. Šťavu zo zvyšku citróna vytlačíme a odložíme.
- Morčacie mäso si nakrájame na tenké medailóniky. Tie hrubšie naklepeme. Postupne všetky dôkladne osušíme papierovou utierkou a z oboch strán osolíme a okoreníme mletým čiernym korením. Takto pripravené kúsky mäsa zľahka obalíme v hladkej múke a prebytočnú múku oklepeme.
- V panvici zohrejeme olej, pridáme lyžicu masla. Plátky mäsa opekáme na strednom plameni z každej strany dozlata. Opečené kúsky preložíme na tanier.
- Výpek z mäsa zalejeme citrónovou šťavou, ktorá nám zostala z filetovania citróna a vývarom. Necháme zovrieť a varechou zoškrabeme všetky výpečky zo dna panvice – dodajú omáčke výbornú chuť. Pridáme lyžicu masla a metličkou miešame, aby bola omáčka pekne krémová.
- Do panvice vložíme kúsky mäsa, zakryjeme a spolu prehrievame na slabom plameni približne 1 minútu, až kým nie je mäso úplne mäkké. Na záver pridáme kapary a citrónové filetky.
- Hotové jedlo posypeme čerstvou petržlenovou vňaťou a podávame s dusenou ryžou a parenou/varenou brokolicou.