sviečková na smotane

Sviečková na smotane a zemiakové mini knedle

 | 

380

 receptov

Čas prípravy: 

0

 min

Čas varenia: 

0

 min

Ingrediencie

Pre 4-6 osôb:

  • 1 kg hovädzej sviečkovice (alebo falošnej sviečkovice, prípadne hovädzieho zadného mäsa)
  • 1 cibuľa
  • 2x 350 g mrazenej zeleninovej zmesi „Zmes pod sviečkovú“ Billa  (alebo 300 g mrkvy, 150 g petržlenu a 150 g zeleru)
  • 2 bobkové listy
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • 5 ks nové celé korenie
  • 5 ks celé čierne korenie
  • 1 lyžička sušeného tymiánu
  • 2 lyžice oleja
  • 50 g masla
  • 1 lyžica zaváraných brusníc (alebo 1 lyžica sušených)
  • 1 lyžička horčice
  • 1 bio citrón
  • 1 lyžička cukru
  • 200 ml smotany na šľahanie 33 %

Na <a href="https://billa1.delfino.sk/tag/zemiaky/”>zemiakové knedle:

  • 600 g <a href="https://billa1.delfino.sk/tag/zemiaky/”>zemiakov varených v šupke (varný typ C)
  • 160-200 g polohrubej múky
  • 1 malé vajíčko
  • soľ

 

Ešte budeme potrebovať:

Ponorný mixér, 8 kúskov gázy alebo jemného plátna, potravinársky špagát

Ingrediencie

Pre 4-6 osôb:

  • 1 kg hovädzej sviečkovice (alebo falošnej sviečkovice, prípadne hovädzieho zadného mäsa)
  • 1 cibuľa
  • 2x 350 g mrazenej zeleninovej zmesi „Zmes pod sviečkovú“ Billa  (alebo 300 g mrkvy, 150 g petržlenu a 150 g zeleru)
  • 2 bobkové listy
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • 5 ks nové celé korenie
  • 5 ks celé čierne korenie
  • 1 lyžička sušeného tymiánu
  • 2 lyžice oleja
  • 50 g masla
  • 1 lyžica zaváraných brusníc (alebo 1 lyžica sušených)
  • 1 lyžička horčice
  • 1 bio citrón
  • 1 lyžička cukru
  • 200 ml smotany na šľahanie 33 %

Na <a href="https://billa1.delfino.sk/tag/zemiaky/”>zemiakové knedle:

  • 600 g <a href="https://billa1.delfino.sk/tag/zemiaky/”>zemiakov varených v šupke (varný typ C)
  • 160-200 g polohrubej múky
  • 1 malé vajíčko
  • soľ

 

Ešte budeme potrebovať:

Ponorný mixér, 8 kúskov gázy alebo jemného plátna, potravinársky špagát

Sviečková na smotane je nepochybne jedným z národných pokladov z kuchyne našich českých susedov. A podobne aj u nás je veľmi obľúbeným sviatočným jedlom. Aj keď na prvý pohľad je náročná na prípravu, nie je to celkom tak. Pravda, vyžaduje čas, takže treba počítať s celým nedeľným dopoludním. Dáte mi ale určite za pravdu, že to stojí za to. Ja ju najradšej pripravujem z pravej sviečkovice spolu s karlovarskou knedľou, ale dnes pre zmenu – vyskúšame uvariť zemiakové mini knedle a namiesto sviečkovice použijeme zadné hovädzie.

Sviečková na smotane s domácimi knedľami

Postup

  1. Hovädzie mäso odblaníme, umyjeme, osušíme a zo všetkých strán osolíme a okoreníme mletým čiernym korením.  (mäso môžeme prešpikovať slaninou – nakrájame si dlhšie kúsky slaniny a dáme ich zmraziť. Do mäsa urobíme po dĺžke pár  vpichov ostrým dlhým nožom, do ktorých potom natlačíme  zmrazenú slaninu).
  2. Na dostatočne veľkej panvici zohrejeme olej a mäso opečieme zo všetkých strán, aby sa zatiahlo. Vyberieme a do výpeku dáme roztopiť maslo. Pridáme na kocky nakrájanú cibuľu a chvíľu restujeme. Potom pridáme mrazenú zeleninu (alebo na malé kocky nakrájanú čerstvú). Všetko spolu restujeme do zlata. Toto poctivé opečenie zeleniny nepodceňujeme, dodá základu omáčky chuť a silu. Ochutíme cukrom, soľou, pridáme bobkový list, nové a čierne celé korenie, tymian, horčicu a brusnice. Zalejeme horúcim vývarom alebo vodou a necháme prejsť varom, pričom varechou dobre zoškrabeme všetky výpečky zo dna panvice.
  3. Rúru si predhrejeme na 200 °C.  Mäso preložíme do zapekacej nádoby s pokrývkou /napr. liatinový hrniec alebo jenské sklo/ a pridáme k nemu obsah panvice.  Pridáme kolieska bio citróna a dolejeme vývarom, aby takmer zakrýval mäso.
  4. Misu zakryjeme a dáme piecť do rúry. Pečieme 30 minút na 200 °C, potom teplotu znížime na 170 °C a pečieme ďalšie 2 až 3 hodiny, kým nie je mäso úplne mäkké. /sviečkovica bude potrebovať menej času ako napr. zadné hovädzie/.
  5. Keď je mäso mäkké, opatrne ho vyberieme a odložíme na tanier, zakryjeme a udržiavame teplé.
  6. Zeleninu s výpekom prelejeme do hrnca, vyberieme a zahodíme bobkový list a koreniny a všetko spolu dobre premixujeme ponorným mixérom.  Potom prilejeme smotanu, metličkou premiešame a spojíme do hladkej omáčky, ktorú necháme prevrieť. Ak je príliš hustá, rozriedime trochou vody alebo vývaru. Omáčku ochutnáme, ak treba dosolíme alebo ochutíme citrónovú šťavou, cukrom apod.
  7. Zemiakové mini-knedle:

  8. Varené zemiaky ošúpeme a najemno nastrúhame alebo pretlačíme. Osolíme, pridáme múku (najskôr len 160 g) a vajíčko. Rukami spojíme do jemného cesta. Ak sa bude príliš lepiť, prisypeme viac múky.
  9. Cesto rozdelíme na 8 rovnakých častí. Z každej vyformujeme pomúčenými rukami valček dlhý asi 10 cm.  Každý jednotlivo zabalíme do kúska gázy alebo plátna. Konce zaviažeme a dáme variť do osolenej vriacej vody. Varíme 12-15 minút.
  10. Jeden knedlík vyberieme a prekrojíme tenkou niťou – skontrolujeme či je uvarený.  Ak áno, povyberáme ich z vody, rozbalíme a ešte horúce potrieme kúskom masla aby nezasychali. Krájame tenkou niťou na centimetrové plátky.
  11. Sviečková na smotane – aj keď z hovädzieho zadného je hotová. Mäso nakrájame na tenké plátky a podávame s omáčkou a kúskami knedlíkov. Neodmysliteľnou bodkou na tanieri je lyžička zaváraných brusníc.

Ďalšie recepty s knedľou.