Klasický, výborný čerešňový koláč plný vôní a chutí. Vyskúšajte a neoľutujete. Kombinácia čerešní, šľahačky, štipky škorice a mandlí vám rozvonia váš domov a poteší vaše chuťové poháriky.
Čerešňový koláč na nedeľné popoludnie
Cesto si môžete pripraviť aj pár dni dopredu. V chladničke vydrží a keď príde ten správny čas stačí ho už len vytiahnuť a dorobiť plnku. Keď takýto koláč ponúknete hosťom, budete za hviezdu 🙂
Pokiaľ nemáte čerstvé čerešne, nič sa nedeje, môžete ich nahradiť aj čerešňovým kompótom.
- Studené maslo pokrájame na kocky, pridáme múku, cukor, soľ a vodu. Rýchlo vypracujeme kompaktné cesto a minimálne na pol hodinu ho uložíme do chladu.
- Vychladnuté cesto rozvaľkáme a na valčeku prenesieme do koláčovej formy. Popicháme vidličkou a vložíme na pár minút predpiecť do rúry na 180 stupňov Celzia.
- Vykôstkované čerešne rovnomerne poukladáme na predpečené cesto a ak treba osladíme ich kryštálovým cukrom. Čerešne posypeme škoricou.
- Do smotany zašľaháme kryštálový cukor a vajíčka.
- Zmes rovnomerne vylejeme na čerešne a bohato posypeme mandľovými lupienkami.
- Pečieme asi 45 minút pri teplote 180 stupňov Celzia.
- Upečený koláč necháme vychladnúť a môžeme podávať.
Účinok čerešní nie každý pozná a pritom sú vitamínovou bombou. Čerešne sú dobrým antioxidantom a zbavujú telo toxínov. Pre vysoký obsah vitamínov A, B, C, E a dokonca aj P, zlepšujú imunitu a sú výborným zdrojom jódu.
Vedeli ste, že …?
- Keď čerešne zbavíte stopky vydržia o polovicu kratšie.
- Čerešne nemusíte používať len do koláčov. Vyskúšajte ich aj v kombinácii s mäsom.
- Spolu s malinami patria medzi najlepšie zdroje kyseliny elagovej na svete – tá potláča rast nádorov.
Viac úžasných receptov nájdete na našej stránke receptykulinarium.sk