Babovka s plnkou

Bábovka s plnkou

 | 

93

 receptov

Čas prípravy: 

180

 min

Čas varenia: 

60

 min

Ingrediencie

Plnka:

  • 200 g krémového syra izbovej teploty
  • 70 g cukru
  • 1 vajce
  • 50 ml kyslej smotany
  • 1 pl múky

Cesto:

  • 220 g hladkej múky
  • 10 g prášku do pečiva
  • 1/4 čl soli
  • 200 g masla izbovej teploty
  • 100 g cukru
  • 4 vajcia
  • 2 čl vanilkového extraktu
  • 40 ml mlieka

Na prípravu formy:

Čokoládová poleva:

Ingrediencie

Plnka:

  • 200 g krémového syra izbovej teploty
  • 70 g cukru
  • 1 vajce
  • 50 ml kyslej smotany
  • 1 pl múky

Cesto:

  • 220 g hladkej múky
  • 10 g prášku do pečiva
  • 1/4 čl soli
  • 200 g masla izbovej teploty
  • 100 g cukru
  • 4 vajcia
  • 2 čl vanilkového extraktu
  • 40 ml mlieka

Na prípravu formy:

Čokoládová poleva:

Bábovka s čokoládovo cheesecakeovou plnkou vás zohreje a poteší v chladné zimné rána. Upečte si ju podľa nášho receptu a prevoňajte celý dom.

Bábovka s čokoládovo cheesecakeovou plnkou

  1. Rúru si predhrejte na 170°c.

  2. Pomocou mixéra vyšľahajte smotanový syr a cukor na plnku. Do zmesi pridajte vajce, kyslú smotanu a múku a všetko spolu rozmixujte do hladka. Vmiešajte rozpustenú čokoládu.

  3. Bábovkovú formu potrite maslom a vysypte múkou (prebytočnú múku vysypte). V jednej miske zmiešajte múku, prášok do pečiva a soľ. V druhej miske mixérom mixujte maslo s cukrom. Po 2 minútach miešania pridajte vanilkový extrakt a po jednom zamiešajte vajcia. Do zmesi pridajte pripravenú múku a mlieko a miešajte, kým sa suroviny nespoja.

  4. Polovicu cesta dajte do pripravenej formy a jemne uhlaďte stierkou. Lyžicou urobte asi 2 cm hlbokú jamku a naplňte ju smotanovo čokoládovou plnkou. Potom pridajte zvyšné cesto, povrch opäť uhlaďte stierkou a vložte do predhriatej rúry.

  5. Pečte asi 50 až 60 minút pri 170 stupňov Celzia. Koláč vyberte z rúry, nechajte ešte 15 minút vo forme, potom ho otočte, vyberte z formy a položte na mriežku, aby vychladol. Medzitým si pripravte polevu.

  6. Nakrájanú čokoládu dajte do misky. V menšom hrnci zohrejte smotanu na šľahanie. Pred zovretím ju odstavte z ohňa a nalejte na čokoládu. Nechajte 5 minút postáť, pridajte vanilkový extrakt a miešajte, kým nebude poleva hladká, lesklá a hustá. Polevu vylejte na úplne vychladnutú bábovku.

  7. Tip: Pred podávaním vložte bábovku na 30 minút do chladničky. Bude sa vám jednoduchšie krájať.