boršč

Boršč – tradičný, hustý a poctivo uvarený…

 | 

16

 receptov

Čas prípravy: 

0

 min

Čas varenia: 

0

 min

Ingrediencie
  • 500 g hovädzieho mäsa z kostí
  • 200 až 300 g hovädzieho chudého mäsa
  • cca 500 g bielej čerstvej kapusty
  • 300 g čerstvej cvikly
  • 200 g <a href="https://billa1.delfino.sk/tag/zemiaky/”>zemiakov
  • 2 kusy mrkvy
  • 1 ks petržlen
  • 1 veľká alebo dve stredné cibule
  • 2 strúčky cesnaku
  • 1 menšia plechovka paradajkového pretlaku
  • Kyslá smotana (na dochutenie)
  • slnečnicový olej
  • ocot (na varenie cvikly)
  • 2 voňavé klinčeky
  • bobkový list
  • čierne korenie
  • soľ

 

Ingrediencie
  • 500 g hovädzieho mäsa z kostí
  • 200 až 300 g hovädzieho chudého mäsa
  • cca 500 g bielej čerstvej kapusty
  • 300 g čerstvej cvikly
  • 200 g <a href="https://billa1.delfino.sk/tag/zemiaky/”>zemiakov
  • 2 kusy mrkvy
  • 1 ks petržlen
  • 1 veľká alebo dve stredné cibule
  • 2 strúčky cesnaku
  • 1 menšia plechovka paradajkového pretlaku
  • Kyslá smotana (na dochutenie)
  • slnečnicový olej
  • ocot (na varenie cvikly)
  • 2 voňavé klinčeky
  • bobkový list
  • čierne korenie
  • soľ

 

Viete čo je základom poctivej polievky boršč? Nejedna ukrajinská alebo ruská rodina by vám na to dala jednoznačnú odpoveď – základom je poctivo uvarený hovädzí vývar z kostí a mäsa. Ďalšou zásadou tejto svetoznámej polievky je, že musí byť hustá.

Boršč

Táto tradičná hustá polievka, obľúbená najmä v ruskej a ukrajinskej národnej kuchyni  je ideálna do tohto počasia. Príznačná pre boršč je jeho sýto červená farba, ktorú dosiahneme tak, že si repu pred samotnou tepelnou prípravou zastriekneme octom. Okrem toho, že je táto polievka plná vitamínov, je aj neuveriteľne chutná.

Postup
  1. V hlbokom hrnci uvaríme hovädzí vývar z mäsa a kostí. Keď chceme, aby sa nám vývar uvaril rýchlejšie, nakrájame si mäso na kocky.
  2. Osolíme, pridáme pár zrniek celého korenia, klinčeky a pár bobkových listov. Po viacnásobnom prevretí, znížime teplotu a pozbierame penu z vrchu.
  3. Počas varenia vývaru dáme variť aj cviklu. Varíme ju v osobitnom hrnci ošúpanú a pokrájanú na kocky. Do vody pridáme cca 2 polievkové lyžice octu, aby cvikla nestratila svoju farbu.
  4. Po zhruba jeden a pol hodinovom varení by mal byť vývar hotový. Vývar precedíme.
  5. Následne do neho vrátime mäso a pridáme na kocky nakrájané zemiaky a na plátky nakrájanú kapustu. Necháme variť na miernom ohni cca 15 až 20 minút.
  6. Cibuľu, mrkvu, petržlen nakrájame na kocky a podusíme na rozohriatom slnečnicovom oleji. Podlejeme cca dvomi vareškami vývaru a pridáme paradajkový pretlak a pretlačíme cesnakové strúčky.
  7. Povaríme kým zelenina nezmäkne. Následne zeleninu pridáme do vývaru. Uvarenú cviklu scedíme a pridáme ju tiež do vývaru. Polievku necháme ešte prejsť varom, aby sa chute spojili a môžeme podávať. Boršč ozdobíme kyslou smotanou, nasekanou petržlenovou vňaťkou a kôprom.

Boršč vďaka zelenine obsahuje veľké množstvo vlákniny. Ak sa rozhodnete pre vegetariánsku verziu, máme tu pre vás recept na výborný zeleninový boršč. Nákup surovín si môžete naplánovať aj niekoľko dní skôr, ak viete, ako správne skladovať potraviny v chladničke.

Články z nášho magazínu o potravinách:

Čo je ketóza a populárna keto diéta?

Ako nalákať vaše dieťa na zdravé stravovanie?

keto-dieta
V poslednom čase ste sa určite stretli s pojmom “keto diéta”. Aká je skvelá, ako rýchlo funguje a koľko z nej schudnete. Viete však aj to, o čo sa vlastne jedná?

Čítať ďalej

Malé deti sú veľmi vyberavé. Niektoré nezjedia cestoviny, iné ryžu, ďalšie zase nedá do úst ovocie a zeleninu. Vy ale chcete, aby bolo zdravé a podľa toho sa aj stravovalo. Ako to ale docieliť?

Čítať ďalej