Ak chcete, aby vaše deti mali radi zeleninu, skúste im ju naservírovať nejakým zaujímavým spôsobom. My sme doma robili brokolicové guľky dokonca spolu a zožali úspech. Pri varení dokonca vyjedali čerstvú brokolicu. Nechala som ich mixovať aj miešať veľkou varechou. Gule som tvarovala sama, ale na tvare nezáleží, môžete k tomu pustiť aj malých kuchárov.
Brokolicové guľky, len tak do ruky, pre malých hladošov
- Brokolicu vyberáme podľa čerstvosti, všímame si farbu. Žlté alebo dokonca hnedasté kusy nekupujeme. Čerstvá nám vydrží uskladnená v chladničke až sedem dní.
- Brokolicu umyjeme pod tečúcou vodou a osušíme utierkou. Potom ju nakrájame na menšie kúsky, širšiu stonku použijeme do polievky. Brokolicu nakrájame nadrobno, najlepšie však je, pomixovať ju v mixéri.
- V tej istej nádobe mixéra najemno pomixujeme aj ovsené vločky. Ak nepoužívame mixér, postačia nám kupované jemné ovsené vločky.
- Do väčšej misky dáme mletú brokolicu, mleté ovsené vločky, strúhaný parmezán, vajcia, cesnak v prášku, oregano a soľ. Celú zmes dobre premiešame.
- Ak máme zmes veľmi suchú, pridáme ešte jedno rozšľahané vajce. Ak je zmes veľmi vlhká, pridáme mleté ovsené vločky.
- Rúru rozohrejeme na 200 ° C.
- Zo vzniknutej zmesi tvarujeme guľky. Aby boli guľky rovnaké, môžeme použiť lyžicu. Guľky ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Plech potom dáme do rúry piecť na 40 min. Ale 10 min. pred koncom plech ešte otočíme v smere hodinových ručičiek (guľky tak budú rovnomerne upečené).
- Servírovať ich môžeme studené alebo teplé s trochou domáceho kečupu http://billa1.delfino.sk/domaci-kecup-z-jesennej-zahrady/ Chutia deťom i dospelým. Dobrú chuť!