Zemiakovo bryndzové pirohy so slaninkou

 | 

380

 receptov

Čas prípravy: 

45

 min

Čas varenia: 

15

 min

Ingrediencie

Na cesto:

Na náplň:

  • 500 g <a href="https://billa1.delfino.sk/tag/zemiaky/”>zemiakov – typ c alebo b
  • 125 g bryndze
  • údená slanina
  • 2 lyžice masla
  • štipka sladkej červenej papriky
  • Kyslá smotana a pažítka k podávaniu
Ingrediencie

Na cesto:

Na náplň:

  • 500 g <a href="https://billa1.delfino.sk/tag/zemiaky/”>zemiakov – typ c alebo b
  • 125 g bryndze
  • údená slanina
  • 2 lyžice masla
  • štipka sladkej červenej papriky
  • Kyslá smotana a pažítka k podávaniu

Pred pôstom si ešte doprajme poriadnu porciu poctivého domáceho jedla, napr. tieto domáce zemiakovo bryndzové pirohy s chrumkavou opraženou slaninkou budú skvelou rozlúčkou s fašiangami.

Bryndzové pirohy so slaninkou na rozlúčku s fašiangami

  1. Najskôr pripravíme náplň: zemiaky ošúpeme, nakrájame a uvaríme v osolenej vode domäkka. Potom ich scedíme a popučíme. 1 lyžicu si odložíme do cesta.

  2. Do zemiakov zamiešame maslo, ochutíme štipkou mletej papriky a pridáme bryndzu. Dobre premiešame a dáme bokom.

  3. Múku si nasypeme na pracovnú dosku a v strede vyhĺbime jamku. Do nej pridáme lyžicu varených zemiakov, rozbijeme vajíčko, pridáme štipku soli a prilejem deci vlažnej vody. Vidličkou rozmiešame vajíčko s vodou a postupne zamiešavame aj múku. Keď už je cesto dostatočne spojené rukami spracujeme vláčne a hladké cesto.

  4. Rozdelíme na 2 časti, každú rozvaľkáme natenko (2-3mm). Cesto potom rozkrájame na štvorce 4×4 cm alebo vykrajujeme kolieska. Do stredu každého položíme lyžičku náplne a okraje dobre postláčame. Snažíme sa pracovať svižne, aby nám zvyšné cesto nezaschlo – ťažšie sa potom lepí.

  5. Keď máme všetky pirohy hotové, dáme si zovrieť vo veľkom hrnci dostatočné množstvo vody a osolíme ju.

  6. Slaninku si nakrájame a tiež dáme opražiť do chrumkava.

  7. Keď voda vrie, opatrne do nej nahádžeme pripravené bryndzové pirohy. Lepšie je ich variť na 2x aby sa veľké množtvo v hrnci nezlepilo. Keď vyplávajú na povrch, ešte pár minút ich povaríme a potom cedníkom vyberieme do misky. Nepremývame ich!

  8. Bryndzové pirohy servírujeme s kopčekom kyslej smotany, opraženou slaninou a čerstvou pažítkou.