Čerešnová bublanina cesto

Čerešňová bublanina z čerstvých čerešní

 | 

173

 receptov

Čas prípravy: 

45

 min

Čas varenia: 

30

 min

Ingrediencie

Na cesto:

  • 200 g vykôstkovaných čerešní
  • 175 g hladkej múky
  • 175 g práškového cukru
  • 100 ml šľahačkovej smotany (hľadajte v letáku Billa)
  • 50 g mletých mandlí
  • 2 vajcia
  • 1 vanilkový cukor
  • Kôra z 1 citróna
  • ½ balíčka kypriaceho prášku
  • Trochu masla na vymastenie formy a lyžica múky na vysypanie formy

Krém:

  • 100 g čerstvého krémového syra (napr. Philadelphia, Lučina a pod.)
  • 100 g krémového tvarohu
  • 100 ml šľahačky
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 1 PL práškového cukru
  • Trochu citrónovej kôry
  • Zopár celých čerešní na ozdobenie
Ingrediencie

Na cesto:

  • 200 g vykôstkovaných čerešní
  • 175 g hladkej múky
  • 175 g práškového cukru
  • 100 ml šľahačkovej smotany (hľadajte v letáku Billa)
  • 50 g mletých mandlí
  • 2 vajcia
  • 1 vanilkový cukor
  • Kôra z 1 citróna
  • ½ balíčka kypriaceho prášku
  • Trochu masla na vymastenie formy a lyžica múky na vysypanie formy

Krém:

  • 100 g čerstvého krémového syra (napr. Philadelphia, Lučina a pod.)
  • 100 g krémového tvarohu
  • 100 ml šľahačky
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 1 PL práškového cukru
  • Trochu citrónovej kôry
  • Zopár celých čerešní na ozdobenie

Čerešňová bublanina je letný koláč, bez ktorého sa letné dni v našich končinách len ťažko zaobídu. Je jednoduchá, chutná. Pokiaľ viete to správne cesto, aj šťavnatá a nadýchaná. Tu je recept a rady cukrárky Mišky Smolovej.

Čerešňová bublanina s dokonalým cestom podľa cukrárky

  1. Šľahačku spolu s citrónovou kôrou, práškovým a vanilkovým cukrom šľaháme do polotuha. Potom do zmesi vyšľaháme dve celé vajcia.
  2. Na to preosejeme hladkú múku s kypriacim práškom a gumenou varechou premiešame.
  3. Ďalej pridáme mleté mandle a rovnako ich zamiešame do zmesi.
  4. Napokon vmiešame odkôstkované čerešne a cesto nalejeme do vymastenej a múkou vysypanej formy na koláč s priemerom asi 25 cm.
  5. Bublaninu pečieme na 200 stupňoch asi 30 minút. Po dopečení ju necháme asi 10 minút chladnúť vo forme, potom ju opatrne z formy vyberieme a necháme ju úplne vychladnúť.
  6. Na vychladnutú bublaninu nanesieme krém. Ten si pripravíme vymiešaním uvedených prísad okrem čerešní. Krém nanesieme na povrch bublaniny a pred podávaním ju ešte ozdobíme celými čerešňami. 

Čerešňová bublanina sa bez čerešní nezaobíde, preto aj naše tipy na ďalšie variácie:

Bublanina je snáď najobľúbenejší letný koláč. Máme ho radi pre jeho jednoduchosť a praktickú stránku. V čase, keď dozrieva jedno ovocie za druhým je vždy dobré mať po ruke recept, v ktorom sa sladké ovocie využije. A presne takým koláčom je bublanina. Receptov na bublaninu je neúrekom, jej základom však zvyčajne býva trené cesto. Je to druh cesta, kedy sa najprv mieša cukor s tukom, potom sa pridajú vajcia (buď v celku alebo oddelene) a napokon sa primieša preosiata múka s kypriacim práškom. Vďaka tomuto je výsledný koláč nadýchaný a lahodný v chuti.

V bežnej praxi sa však bublaninou označujú akékoľvek koláče na plech s ovocím, ktoré sú upečené či už zo spomínaného treného, alebo z piškótového cesta bez tuku.

Aké rôzne bublaniny si môžete upiecť?

  • Bublaninu olejovú – jednoduchá príprava na princípe hrnčekového receptu. Výborne sa kombinuje s drobným bobuľovým ovocím, napríklad s čučoriedkami alebo ríbezľami.

bublanina s čučoriedkami

(link: http://billa1.delfino.sk/bublanina-s-cucoriedkami-alebo-inym-ovocim/)

  • Jogurtovú bublaninu – jemný a lahodný ovocný koláč, ktorý si môžete upiecť aj mimo ovocnej sezóny. Táto bublanina je totižto pripravená z mrazeného ovocia.

bublanina s jogurtom

(link: http://billa1.delfino.sk/jogurtova-bublanina-s-mrazenym-ovocim/)

  • Jahodová bublanina: rýchla bublanina – na jej upečenie nepotrebujete žiadne špeciálne skúsenosti, ani kuchynské vybavenie.

jahodová bublanina

(link: http://billa1.delfino.sk/jahodova-bublanina-rychla/ )

Alebo vyskúšajte náš najnovší recept, ktorého základom je šľahačková smotana. Čerešňová bublanina s mandľami a lahodným krémom z čerstvého syra ohúri každého, kto ju ochutná. Nebudete potrebovať viac času, než na upečenie klasickej bublaniny, výsledok však bude veľkolepý.