Cesnaková polievka krémová smotanová alebo poctivá s chlebovými krutónmi? Cesnačka je výborná polievka, akokoľvek je pripravená. My sme vám pripravili dve najlepšie verzie, obe vyšperkované do dokonalosti. A je už len na vás, ktorej dáte prednosť – výraznej polievke s údeným mäsom a majoránom alebo jemnému luxusnému krému z pečeného cesnaku. Ak sa neviete rozhodnúť, tak si pripravte obidve 🙂
Krémová cesnaková polievka z pečeného cesnaku
Postup
- Rúru zohrejeme na 175°C.
- Z celých hlávok cesnaku odrežeme vrchnú časť, položíme ich na menší, papierom vystlaný pekáč, polejeme olivovým olejom a pečieme približne hodinu. Necháme ich trochu vychladnúť, a potom každý strúčik cesnaku stlačíme medzi prstami – jednoducho takto pečený cesnak ošúpeme. Ošúpaný cesnak nasekáme nadrobno alebo roztlačíme vidličkou na kašu.
- V hrnci zohrejeme maslo, pridáme nadrobno nasekanú cibuľu, nakrájanú bielu časť póru a pečený cesnak. Spolu opekáme približne 5 minút, zaprášime múkou a pokračujeme v opekaní ďalších pár minút. Potom postupne prilievame vývar a metličkou premiešavame. Privedieme k varu a necháme 20 minút na slabom ohni prebublávať, občas premiešame.
- Polievku odstavíme, po 5 minútach rozmixujeme ponorným mixérom dohladka, vrátime na oheň a zahustíme sladkou smotanou. Polievku ešte necháme 5-10 minút prevariť. Dochutíme citrónovou šťavou, bielym mletým korením prípadne dosolíme. Podávame posypané pažítkou, prípadne s krutónmi.
Poctivá cesnaková polievka s údeným mäsom a syrovými krutónmi
Postup
- Cibuľu očistíme a nasekáme najemno. Cesnak ošúpeme (ľahšie vám to pôjde, ak na neošúpaný strúčik zatlačíte plochou stranou noža, šupka sa lepšie uvoľní) a nožom poriadne rozpučíme, aby sa uvoľnila šťava. Prelisujeme alebo rozotrieme nožom na kašu.
- V hrnci zohrejeme masť a opečieme cibuľu a na kocky nakrájané údené mäso. Keď cibuľka zosklovatie, prilejeme vývar a pridáme cesnak.
- Zemiaky ošúpeme, nakrájame na kocky a pridáme do vriaceho vývaru. Povaríme 10-15 minút, až kým nie sú zemiaky mäkké.
- Na záver do polievky môžeme prelisovať 1 strúčik cesnaku – pre intenzívnejšiu chuť a vôňu. Ochutíme sušenou majoránkou, mletým čiernym korením a prípadne dosolíme (ak bol vývar málo slaný).
- Krutóny: pečivo alebo chlieb nakrájame na kocky, rozložíme v jednej vrstve na plech vyložený papierom na pečenie a dáme do horúcej rúry (180 °C) zapiecť na pár minút do zlata. Tesne pred dopečením ich rovnomerne posypeme najemno nastrúhaným tvrdým syrom a necháme ešte v rúre chvíľu kým sa syr neroztopí.
- Do taniera vložíme syrové krutóny, zalejeme horúcou polievkou a podávame. Môžeme ozdobiť najemno nasekanou petržlenovou vňaťou.