Chcete v lete rýchly, ľahký, ale pritom chutný a sýty obed? Cestovinový šalát je výborná voľba, keď v horúcich dňoch nechcete stáť za sporákom a vyvárať, prípadne si potrebujete obed zobrať so sebou do práce či školy, alebo na piknik. Máme pre vás 3 zaujímavé studené cestovinové šaláty, s ktorými určite nič nepokazíte.
Cestovinový šalát s brokolicou, kukuricou a vajíčkom
Tento skvelý recept máte za 20 minút hotový. A môžete sa venovať rodine, záľubám alebo sa slniť niekde pri jazere. Navyše kukuričku v šaláte zbožňujú deti i dospelí, kľudne môžete do šalátu vysypať celú konzervu.
- Cestoviny uvaríme v osolenej vode na skus. Na posledné 3 minútky pridáme do hrnca aj brokolicu rozdelenú na malé ružičky.
- Zlejeme, prepláchneme studenou vodou a necháme odkvapkať. Potom vychladnuté cestoviny s brokolicou vložíme do väčšej misy.
- Pridáme nakrájanú jarnú cibuľku, nakrájané vajíčka, nasekanú petržlenovú vňať a scedenú kukuricu.
- Z majonézy, smotany, horčice, papriky a citrónovej šťavy vymiešame zálievku. Ochutíme soľou a korením.
- Pridáme k cestovinám a dobre premiešame. Pred podávaním necháme pol hodinu v chladničke odležať.
Tarhoňový šalát a la „Tabbouleh“
Tabbouleh je svieži bulgurovo-bylinkový šalát, ktorý poznáme z arabskej či stredozemnej kuchyne. Vyskúšajte jeho alternatívu s menej exotickou tarhoňou.
- Tarhoňu uvaríme v osolenej vode na skus. Scedíme, dobre prepláchneme studenou vodou a opäť scedíme, necháme odkvapkať.
- Medzitým ako sa varia cestoviny, nakrájame si uhorky a paradajky na drobné kocky. Semienka a prebytočnú šťavu zo zeleniny zlejeme a vyhodíme.
- Jarnú cibuľku nakrájame na kolieska a petržlenovú vňať nasekáme nadrobno.
- Z olivového oleja, citrónovej šťavy, octu, soli a korenia vymiešame zálievku.
- Uvarenú tarhoňu v mise premiešame s ostatnými surovinami, pridáme zálievku a všetko spolu dobre premiešame.
- Na záver ešte ochutíme soľou a mletým čiernym korením. Podávame vychladené.
Farebný cestovinový šalát s bazalkovým pestom, paprikou a tuniakom
Výborný, pestrý a sýty šalát, ktorý chutí ku grilovanému mäsu alebo ako osviežujúci a ľahký letný obed.
- Cestoviny uvaríme v osolenej vode na skus. Zlejeme, opláchneme a schladíme v studenej vode, scedíme a necháme odkvapkať.
- Vložíme ich do väčšej misky. Pridáme bazalkové pesto, pár lyžíc olivového oleja, šťavu z polovice citróna a mleté čierne korenie.
- Premiešame s cestovinami, aby pesto všetky dobre obalilo.
- Papriku nakrájame na drobné kocky, z paradajok odstránime semienka a šťavu a tiež nakrájame nadrobno. Pridáme k cestovinám.
- Bazalku nakrájame na tenké prúžky a tiež pridáme k cestovinám.
- Syr Feta rozdrobíme, tuniaka scedíme a rozdelíme na kúsky. Spolu s olivami pridáme do šalátu a zľahka premiešame.
- Servírujeme vychladené ozdobené čerstvou bazalkou.
Cestovinový šalát je ľahké jedlo, ktoré sa hodí aj na rodinné oslavy či svadby. Vyskúšajte ďaľší cestovinový recept kliknutím sem.