cézar šalát

Cézar šalát – jedno z najobľúbenejších jedál na svete

 | 

91

 receptov

Čas prípravy: 

0

 min

Čas varenia: 

0

 min

Ingrediencie
  • 2 grahamové rohlíky, alebo ciabatta
  • 3 PL olivového oleja
  • 2 kuracie prsia bez kosti a kože
  • 3 malé rímske šaláty
  • 20 g hoblín parmezánu

Na dresing:

  • 1 strúčik cesnaku (hľadajte v letáku BILLA)
  • 3 ančovičky
  • 20 g strúhaného syra Grana Padano
  • 20 g hoblín parmezánu
  • 5 PL majonézy
  • 2 PL vínneho bieleho octu
  • čierne korenie
Ingrediencie
  • 2 grahamové rohlíky, alebo ciabatta
  • 3 PL olivového oleja
  • 2 kuracie prsia bez kosti a kože
  • 3 malé rímske šaláty
  • 20 g hoblín parmezánu

Na dresing:

  • 1 strúčik cesnaku (hľadajte v letáku BILLA)
  • 3 ančovičky
  • 20 g strúhaného syra Grana Padano
  • 20 g hoblín parmezánu
  • 5 PL majonézy
  • 2 PL vínneho bieleho octu
  • čierne korenie

Zdá sa byť samozrejmé, že názov slávneho šalátu je odvodený od ešte slávnejšieho rímskeho vojvodcu Julia Caesara. Nie je je to však tak. Je pomenovaný po mužovi, ktorému sa pripisuje vytvorenie jedného z svetovo najobľúbenejších pochúťok Cézar šalát, alebo Caesar šalát. Muž, ktorému ďakujeme za tento šalát, sa volal Caesar Cardini. Vytvoril ho vraj v roku 1942 v meste Tijuana v Mexiku. Poďme sa na to teda pozrieť.

Cézar šalát

Nech je to už akokoľvek, Cézar šalát je fantastická kombinácia chrumkavého šalátu, krémového dresingu, krutónov, parmezánu a kuracieho mäsa. Na internete nájdete mnoho variácií tohto šalátu, preto, kto má rád svoje jedlo ostrejšie, môže pridať Dijon horčicu alebo worcester a kto to má rád sýtejšie jedlo, nech si nakrája na tenké kúsky slaninku, opečie ju a pridá ju k šalátu.

Postup
  1. Rohlíky prekrojíme pozdĺžne a natrieme olivovým olejom. Dáme do rúry piecť na 150 st. C do zlatista, teda asi 15 minút.
  2. Na panvicu vylejeme zvyšok oleja, necháme 1 minútu rozpáliť a položíme do nej kuracie prsia a pečieme asi 4-6 minút z oboch strán tak, aby so dobre prepieklo do chrumkava (po pichnutí vidličkou do najhrubšej časti by mala vytiecť šťava a nie krv). Opečené kuracie prsia nakrájame na prúžky.
  3. Do nádoby vložíme majonézu, vínny biely ocot, korenie, ančovičky, pretlačený cesnak a mletý syr. Premixujeme ponorným mixérom.
  4. Šalát natrháme na menšie kúsky, preložíme opečeným pečivom, hoblinami syra, mäskom a prelejeme dresingom.
  5. TIP: Namiesto majonézy môžeme použiť jogurt. Chuť ostane stále výborná a šalátu to pridá skvelý šmrnc.