Charcuterie board (po našom obložená misa) je francúzsky názov pre obloženú misu. Je trocha hravejšia a kreatívnejšia, ako tie naše klasické. Prekvapte svojich blízkych, či drahú polovičku.
Charcuterie board – obložená misa inšpirovaná Francúzskom
- Začneme s prípravou nátierky. Vajcia dáme variť do hrnca s vodou. Varíme ich 10 minút od varu. Potom horúcu vodu zlejeme a k vajciam napustíme studenú vodu. Po malej chvíli vodu ešte raz zlejeme a pripustíme znovu vodu studenú. Vajcia sa vďaka tomu budú dať ľahšie ošúpať. Niekedy ale nepomôže ani tento trik, zvlášť, pokiaľ sú vajcia naozaj veľmi čerstvé.
- Umyjeme reďkovky, zbavíme ich stopiek a nastrúhame najemno na strúhadle. Keď sú vajcia vychladené, ošúpeme ich a nakrájame ich na jemno.
- Nakoniec všetko už len dobre zmiešame vo väčšej mise. Vajcia, syr, tvaroh i reďkovky ešte tiež trochu osolíme a okoreníme, naozaj stačí len trochu. Ak bol tvaroh príliš hutný, môžeme do nátierky pridať 1-2 lyžičky mlieka, aby sme docielili jemnejšiu konzistenciu.
- Ako prvé teda na väčšiu, trebárs aj ozdobnú doštičku dáme nátierku, okolo nej napr. slané krekery, keksy a potom už len povolíme uzdu našej fantázii, kladieme vedľa seba jednotlivé suroviny tak, aby sme striedali farby a chute. Dobrú chuť a veselú Veľkú noc!