cícerová polievka

Hustá cícerová polievka pre uponáhľaných – skvelá a jednoduchá

 | 

93

 receptov

Čas prípravy: 

0

 min

Čas varenia: 

0

 min

Ingrediencie
  • 450 g cíceru (ideálne konzervovaného)
  • 1 až 1.5 dcl vody
  • 800 g lúpaných paradajok
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 100 g cibule
  • 2 až 3 PL oleja
  • 2 PL nasekanej petržlenovej vňate
  • ½ ČL sušeného majoránu
  • 5 dcl červeného vína
  • soľ
  • korenie

Táto polievočka okrem výborných byliniek obsahuje aj červené víno. Alkohol sa samozrejme varom odparí, ale skvelá chuť ostáva. Preto odporúčame použiť kvalitné víno – jeho chute a vône prejdú do jedla.

Ingrediencie
  • 450 g cíceru (ideálne konzervovaného)
  • 1 až 1.5 dcl vody
  • 800 g lúpaných paradajok
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 100 g cibule
  • 2 až 3 PL oleja
  • 2 PL nasekanej petržlenovej vňate
  • ½ ČL sušeného majoránu
  • 5 dcl červeného vína
  • soľ
  • korenie

Táto polievočka okrem výborných byliniek obsahuje aj červené víno. Alkohol sa samozrejme varom odparí, ale skvelá chuť ostáva. Preto odporúčame použiť kvalitné víno – jeho chute a vône prejdú do jedla.

Poznáte tie dni, keď nemáte čas na varenie a zložité servírovanie? Pokiaľ to nechcete vyriešiť kupovaným fastfoodom, tak vám odporúčame tento recept. Cícerová polievka je skvelé, jednoduché a rýchle jedlo, niečo na spôsob eintopf alebo polievky hustej tak, že v nej stojí lyžica.

Cícerová polievka pre fajnšmekrov

Cícer je súčasťou nášho jedálnička už 7 000 rokov. Toto jedlo vás poriadne nasýti a obsahuje množstvo vlákniny, ktorá je prospešná pre vaše telo. Znižuje cholesterol a je výborným antioxidantom.

Postup
  1. Cícer precedíme pod tečúcou vodou a necháme odkvapkať. Ak neobľubujete konzervy namočte večer predtým cícer do vody a na druhý deň ho pred použitím chvíľu povarte.
  2. Na miernom ohni osmažíme na oleji cibuľu, kým sa nesfarbí dozlatista. Pridáme cícer, nakrájané paradajky so šťavou, roztlačený cesnak a dochutíme majoránom. Všetko spolu cca 10 – 15 minút povaríme.
  3. Podľa potreby osolíme a okoreníme, zalejeme trochou vody a vína a zhruba 10 minút varíme v zakrytom hrnci.
  4. Na záver ozdobíme petržlenovou vňaťou a podávame s opečeným chlebom.

Vedeli ste, že … ?

  • V Španielsku sa urodí tak veľa paradajok, že sa tu stali každoročnou tradíciou paradajkové „vojny“. Desiatky ton zrelých plodov sa znehodnotia pri ohadzovaní sa ľudí, aby sa takto umelo zvýšila ich cena.
  • Radíme ich do zeleniny, toto rozhodnutie vydal súd v 1893 roku.
  • Paradajky pochádzajú z Ameriky, už v 5. storočí pred našim letopočtom ich pestovali peruánski Indiáni. Do Európy ich nepriviezol nikto iný, ako slávny Kolumbus koncom 15. storočia.
  • Vrchnú zelenú časť paradajky pri stopke treba vždy odrezať. Obsahuje solanín, ktorý je jedovatý. V malom množstve vám môže spôsobiť nevoľnosť či bolesti hlavy, ale vo väčšom množstve aj omnoho vážnejšie problémy. Pozor si dajte aj na nezrelé plody.