Citrónový chlebík je svieži dezert, ako stvorený na váš veľkonočný stôl, alebo jednoducho na svieže jarné a sladké pochutenie.
Svieži Citrónový chlebík
- Vajíčka rozdelíme do dvoch misiek na žĺtky a bielky. Žĺtky spolu s preosiatym práškovým cukrom vyšľaháme do nadýchaného krému.
- Potom k nim postupne po kúskoch primiešavame zmäknuté maslo a pokračujeme v šľahaní. Výsledkom bude maslová krémová hmota.
- Na ňu preosejeme hladkú múku premiešanú s kypriacim práškom a mixérom zľahka vymiešame, aby sa všetky prísady spojili a vznikla nám hustá zmes. Do nej pridáme šťavu a kôru z jedného citróna a zamiešame.
- Bielky vyšľaháme do tuhej peny a asi tretinu z nej potom mixérom vmiešame do hustej zmesi, čím sa zmes trochu rozriedi.
- Zvyšok bielkového snehu vmiešame pomocou gumenej varechy.
- Formu na chlebíček, alebo srnčí chrbát vytrieme maslom, vysypeme múkou a dáme do nej pripravené cesto.
- Citrónový chlebík pečieme vo vopred rozohriatej rúre na 180 stupňoch asi 50-60 minút. Pomocou špajle otestujeme, či je cesto prepečené aj v strede. Ak nie, prikryjeme ho alobalom a ešte pár minút ho dopekáme.
- Upečený chlebík necháme chvíľu chladnúť vo forme, potom ho opatrne vyberieme z formy a polejeme ho cukrovo-citrónovou polevou. Na polevu vymiešame uvedené prísady. Ak je príliš hustá, rozriedime ju trochou vody. Naopak, ak je pririedka, pridáme za lyžicu-dve práškového cukru.
- Citrónový chlebík, poliaty cukrovou polevou, necháme vychladnúť a polevu zaschnúť. Môžeme ho ozdobiť citrónovou kôrou alebo ozdobne narezanými krúžkami citrónu, či jedlými jarnými kvietkami.
- Ak sú citrónove dezerty aj vaše obľúbené máme pre vás tip aj na krásne malé krémové Citrónové tartaletky. Úžasná kyslastá chuť s krémovou konzistenciou a maslovým cestom je jednoducho srdcovka. Dezerty podobného typu skrátka nikdy neodmietneme. Obľúbený recept na citrónový koláč sme chceli vyskúšať tak, aby sa dal lepšie servírovať a snáď aj odradil od ukrojenia si väčšieho kusu 🙂 Čo vám budeme rozprávať, ako ženy si predsa jedálniček musíme strážiť.