Citrónový chlebík

Citrónový chlebík

 | 

173

 receptov

Čas prípravy: 

20

 min

Čas varenia: 

50

 min

Ingrediencie

Cesto:

  • 300 g hladkej múky
  • 300 g práškového cukru
  • 250 g masla
  • 1 citrón
  • 6 vajec
  • ½ balíčka kypriaceho prášku

Poleva:

  • 100 g práškového cukru
  • Šťava z polovice citróna
  • Prípadne lyžica horúcej vody

 

Ingrediencie

Cesto:

  • 300 g hladkej múky
  • 300 g práškového cukru
  • 250 g masla
  • 1 citrón
  • 6 vajec
  • ½ balíčka kypriaceho prášku

Poleva:

  • 100 g práškového cukru
  • Šťava z polovice citróna
  • Prípadne lyžica horúcej vody

 

Citrónový chlebík je svieži dezert, ako stvorený na váš veľkonočný stôl, alebo jednoducho na svieže jarné a sladké pochutenie.

 

Svieži Citrónový chlebík

 

 

  1. Vajíčka rozdelíme do dvoch misiek na žĺtky a bielky. Žĺtky spolu s preosiatym práškovým cukrom vyšľaháme do nadýchaného krému.
  2. Potom k nim postupne po kúskoch primiešavame zmäknuté maslo a pokračujeme v šľahaní. Výsledkom bude maslová krémová hmota.
  3. Na ňu preosejeme hladkú múku premiešanú s kypriacim práškom a mixérom zľahka vymiešame, aby sa všetky prísady spojili a vznikla nám hustá zmes. Do nej pridáme šťavu a kôru z jedného citróna a zamiešame.
  4. Bielky vyšľaháme do tuhej peny a asi tretinu z nej potom mixérom vmiešame do hustej zmesi, čím sa zmes trochu rozriedi.
  5. Zvyšok bielkového snehu vmiešame pomocou gumenej varechy.
  6. Formu na chlebíček, alebo srnčí chrbát vytrieme maslom, vysypeme múkou a dáme do nej pripravené cesto.
  7. Citrónový chlebík pečieme vo vopred rozohriatej rúre na 180 stupňoch asi 50-60 minút. Pomocou špajle otestujeme, či je cesto prepečené aj v strede. Ak nie, prikryjeme ho alobalom a ešte pár minút ho dopekáme.
  8. Upečený chlebík necháme chvíľu chladnúť vo forme, potom ho opatrne vyberieme z formy a polejeme ho cukrovo-citrónovou polevou. Na polevu vymiešame uvedené prísady. Ak je príliš hustá, rozriedime ju trochou vody. Naopak, ak je pririedka, pridáme za lyžicu-dve práškového cukru.
  9. Citrónový chlebík, poliaty cukrovou polevou, necháme vychladnúť a polevu zaschnúť. Môžeme ho ozdobiť citrónovou kôrou alebo ozdobne narezanými krúžkami citrónu, či jedlými jarnými kvietkami.
  10. Ak sú citrónove dezerty aj vaše obľúbené máme pre vás tip aj na krásne malé krémové Citrónové tartaletky. Úžasná kyslastá chuť s krémovou konzistenciou a maslovým cestom je jednoducho  srdcovka. Dezerty podobného typu skrátka nikdy neodmietneme. Obľúbený recept na citrónový koláč sme chceli vyskúšať tak, aby sa dal lepšie servírovať a snáď aj odradil od ukrojenia si väčšieho kusu 🙂 Čo vám budeme rozprávať, ako ženy si predsa jedálniček musíme strážiť.