Svieži kyslastý a voňavý citrónový koláč s olivovým olejom je už dlhšiu dobu hitom sociálnych sietí. Museli sme ho pre vás vyskúšať a s nadšením posúvame recept ďalej. Osviežte sa aj vy 🙂
Svieži a kyslastý citrónový koláč s olivovým olejom
- Začneme tým, že si predhrejeme rúru na 160 °C.
- Formu na koláč s priemerom asi 23 cm si vymastíme maslom, prípadne vystelieme spodok formy papierom na pečenie.
- Do misky cez jemné sito preosejeme múku spoločne s práškom na pečenie, sódou, soľou a vanilkou. Cesto tak vďaka tomu bude pekne nadýchané.
- V ďalšej miske zmiešame olivový olej vajcia a cukor, túto zmes vyšľaháme. Po vyšľahaní môžeme pridať aj citrónovú šťavu, citrónovú kôru a cmar. Znovu všetko dôkladne prešľaháme.
- V poslednej časti spojíme suché aj vlhké suroviny, vznikne nám vláčne nie príliš husté cesto.
- Toto cesto vylejeme do už pripravenej formy na pečenie a dáme ho piecť do vyhriatej rúry na 160 ° zľahka a pomaly ho pečieme asi 55 min. Vďaka tomu že sa koláč bude piecť pomaly by nemal na povrchu popraskať. Po vybratí z rúry ho ešte chvíľu necháme vychladnúť, pred podávaním ho otočíme hore dnom zložíme vrstvu papiera na pečenie a posypeme práškovým cukrom. Môžeme podávať, dobrú chuť.
- Ruku na srdce, v lete, toho asi veľa nikto nenapečie. Väčšinou je horúco a ak máte dom plný detí, ako ja, jednoducho to nie je ľahké. Sú ale dni, kedy zmrzlina nestačí a chcelo by to nejaký dezert. Na rad prichádza rýchly, osviežujúci citrónový koláč. Tento koláč je už dlhšiu dobu hitom sociálnych sietí, musela som ho pre vás vyskúšať a s nadšením posúvam ďalej. Osviežte sa aj vy.
- Všimnite si a prosím nezľaknite olivového oleja v recepte. Pečenie s olivovým olejom vás v našich končinách možno prekvapí. Nemusíte sa obávať neúspechu, v Taliansku je tento koláč typickou letnou špecialitou a iný ako olivový olej sa používa v talianskej kuchyni vo všeobecnosti málo.