čokoládové tartaletky

Čokoládové tartaletky – potešenie pre oči aj jazýčky

 | 

173

 receptov

Čas prípravy: 

0

 min

Čas varenia: 

0

 min

Ingrediencie

Základné cesto:

  • 180 – 200 g hladkej múky
  • 125 g studeného masla na kocky (hľadajte v letáku BILLA)
  • 60 g práškového cukru
  • 1 vajce
  • (plus pre kakaové tartletky pridávame 25 g kakaového prášku a pre vanilkové 1 ČL vanilky a kôru z polovice citróna)

Základná čokoládová plnka:

  • 300 g horkej čokolády
  • 160 ml šľahačkovej smotany
  • 3 žĺtky
  • 50 g kryštálového cukru
Plnkové variácie:
  • Kávová: ak nahradíme horkú čokládu bielou a pridáme 2 ČL instantnej kávy, vyrobíme si výbornú kávovú plnku.
  • Tvarohovo-šľahačková: 250 g hladkého tvarohu, 250 ml do tuha vyšľahanej šľahačky, 100 g kryštálového cukru, kôra z polovice citróna. Tvaroh rozmiešame s cukrom a citrónovou kôrou dohladka a potom jemne vmiešame vyšľahanú šľahačku.

billa

Ingrediencie

Základné cesto:

  • 180 – 200 g hladkej múky
  • 125 g studeného masla na kocky (hľadajte v letáku BILLA)
  • 60 g práškového cukru
  • 1 vajce
  • (plus pre kakaové tartletky pridávame 25 g kakaového prášku a pre vanilkové 1 ČL vanilky a kôru z polovice citróna)

Základná čokoládová plnka:

  • 300 g horkej čokolády
  • 160 ml šľahačkovej smotany
  • 3 žĺtky
  • 50 g kryštálového cukru
Plnkové variácie:
  • Kávová: ak nahradíme horkú čokládu bielou a pridáme 2 ČL instantnej kávy, vyrobíme si výbornú kávovú plnku.
  • Tvarohovo-šľahačková: 250 g hladkého tvarohu, 250 ml do tuha vyšľahanej šľahačky, 100 g kryštálového cukru, kôra z polovice citróna. Tvaroh rozmiešame s cukrom a citrónovou kôrou dohladka a potom jemne vmiešame vyšľahanú šľahačku.

billa

Dnes si napečieme niečo trochu slávnostnejšie, čokoládové tartaletky, ako z pravej francúzskej cukrárne. Lahoda pre oči, lahoda pre maškrtné brušká. A pritom nejde o žiadnu vedu, základom je dobrý recept na tartletkové cesto a potom môže začať pracovať vaša fantázia.

Čokoládové tartaletky s troma plnkami

Dáme vám totižto viac návodov, ako si pripraviť výbornú plnku a tartaletky vás neprestanú baviť!

Postup
  1. Na cesto nasypeme múku, cukor a kocky studeného masla (pre kakaové tartletky pridáme rovno aj preosiate kakao, ak robíte vanilkové, pridajte v tomto kroku vanilku a citrónovú kôru). Mixérom krátko premiešame, aby sa maslo obalilo sypkou zmesou. Pridáme vajce a miešame kým sa suroviny spoja. Nepremiešame. Cesto, v ktorom stále vidno kúsky masla, zabalíme do potravinovej fólie a necháme pol hodinu v chladničke.
  2. Vychladnuté cesto rozdelíme na 8 kúskov. Každý z nich vyvaľkáme do kruhu (priemer kruhu by mal byť asi o 1 cm väčší ako je priemer formičiek, ktoré budete používať). Jemne vtlačíme do formičiek, začistíme okraje, prikryjeme papierom na pečenie a vysypeme surovou fazuľou alebo ryžou, aby sme tartletky zaťažili.
  3. Pečieme na 180 stupňoch 10 minút, potom odstránime záťaž a papier a dopekáme pri rovnakej teplote ďalších 10 minút.
  4. Necháme úplne vychladnúť, až potom plníme. Cesto vydrží v chlade 2-3 dni. Čiže si ho môžete predpiecť.
  5. Na plnku: čokoládu na kúsky nalámanú zalejeme horúcou šľahačkou a rozmiešame, kým sa čokoláda roztopí. Žĺtky s cukrom šľaháme asi 5-6 minút nad parou do bledej nadýchanej peny. Potom vajíčkovú zmes vmiešame do čokoládovej zmesi a miešame niekoľko minút do vychladnutia. Nalejeme do hotových tartletiek a necháme v chladničke do úplného stuhnutia plnky.

Z tejto dávky si napečiete 8 tartletiek s priemerom 10 cm. Ak nemáte formičky na tartaletky, nevadí – cesto môžete rovnako dobre upiecť aj v tvare veľkej torty alebo obdĺžnika, v tom prípade vám možno ostane trochu plnky nazvyš.

Pokiaľ sa vám recept páčil, navštívte našu stránku receptykulinarium.sk a vyskúšajte stovky ďalších.