Špeciálne príležitosti si vyžadujú špeciálne menu. Croquembush je presne ten špeciálny a luxusný dezert, ktorý môžete podľa nášho receptu tieto sviatky pripraviť. Je kombináciou delikátnej chuti a vábivého vzhľadu.
Croquembush – sladký stromček z profiteroliek
-
Rúru vyhrejte na 200°C.
-
Do hrnca nalejte vodu a vložte maslo pokrájané na kocky, osoľte a zohrejte.
-
Keď vám zmes začne vrieť, pridajte múku a poriadne premiešajte varechou. Opäť dajte variť a na miernom ohni miešajte ešte jednu až dve minúty. Zmes na 10 minút odložte a nechajte vychladnúť. Potom do nej po jednom zašľahajte vajíčka.
-
Pripravenou zmesou naplňte cukrárske vrecko. Na plech vystlaný papierom na pečenie rovnomerne vytláčajte malé kopčeky cesta. Plech vložte do predhriatej rúry a pečte 15 minút na 200°C. Potom nastavte teplotu na 180°C a pečte ďalších 15 minút, kým vám cesto pekne nezhnedne. Upečené profiterolky musia byť chrumkavé, svetlé a zvnútra duté a nadýchané.
-
Do hrnca s hrubým dnom nalejte mlieko a nechajte zovrieť. V druhom hrnci dobre prešľahajte vaječné žĺtky s cukrom, pridajte vanilkový extrakt, znížte ohrev a pridajte kukuričný škrob.
-
Keď sa ingrediencie zmiešajú, pridajte do zmesi časť zohriateho mlieka, premiešajte a všetko preložte do hrnca s horúcim mliekom. Za stáleho miešania varte 3 – 4 minúty, kým krém nezhustne. Odstavte, pridajte maslo, dobre premiešajte a nechajte vychladnúť. Krém vložte do cukrárskeho vrecka s tenkou kovovou špičkou. Profiterolky naboku prepichnite a naplňte krémom.
-
Pripravte si karamel. Do hrnca s hrubým dnom dajte cukor s vodou a varte na miernom ohni, kým sa zmes nesfarbí dozlatista. Do horúceho karamelu opatrne namočte každú profiterolku a ukladajte ju jednu vedľa druhej do kruhu na servírovací podnos. Potom vytvorte nový rad, až vám postupne vznikne vysoká veža v tvare kužeľa.
-
Zo zvyšného karamelu ťahajte pomocou vidličky tenké nite, ktorými Croquembush vežu oviniete a dozdobíte.
-
Naše tipy: S karamelom pracujte veľmi opatrne. Má veľmi vysokú teplotu a mohli by ste sa popáliť.
-
Počas pečenia profiteroliek za žiadnych okolností neotvárajte rúru, inak vám cesto spľasne.