Crostata s mriežkou

Crostata so sladkými jahodami a chrumkavou mriežkou

 | 

380

 receptov

Čas prípravy: 

60

 min

Čas varenia: 

30

 min

Ingrediencie

Na koláč s priemerom 28 cm:

  • 300 g hladkej múky
  • 30 g mandľovej múky (jemne mleté mandle)
  • 160 g studeného masla
  • 70 ml mlieka
  • 1 žĺtok
  • štipka soli
  • 2 lyžice práškového cukru

Na náplň:

  • 500 -600 g jahôd
  • 50-70 g kryštálového cukru
  • 25 g mandľovej múky
  • šťava z polovice citróna
  • 1 lyžička škrobu
  • 4 lyžice jahodového džemu
  • citrónový tymián
  • práškový cukor na posypanie
Ingrediencie

Na koláč s priemerom 28 cm:

  • 300 g hladkej múky
  • 30 g mandľovej múky (jemne mleté mandle)
  • 160 g studeného masla
  • 70 ml mlieka
  • 1 žĺtok
  • štipka soli
  • 2 lyžice práškového cukru

Na náplň:

  • 500 -600 g jahôd
  • 50-70 g kryštálového cukru
  • 25 g mandľovej múky
  • šťava z polovice citróna
  • 1 lyžička škrobu
  • 4 lyžice jahodového džemu
  • citrónový tymián
  • práškový cukor na posypanie

Crostata s jahodami, chrumkavou mriežkou a voňavými tymiánovými lístkami poteší každý jazýček a prevonia vašu domácnosť skutočným letom.

Crostata s chrumkavou mriežkou, jahodami a tymiánom voní ako leto

 

  1. Múku zmiešame s cukrom, štipkou soli a mandľovou múkou. Pridáme studené kocky masla a rukami hnetieme, až kým nemá cesto konzistenciu mrveničky. Potom pridáme žĺtok, mlieko a spracujeme hladké cesto. Sploštíme ho a zabalíme do fólie, prípadne do uzatvárateľnej plastovej nádoby. Necháme minimálne pol hodinu odpočívať v chladničke.
  2. Jahody umyjeme, odstopkujeme a nakrájame na plátky alebo kúsky. V miske ich pokvapkáme citrónovou šťavou, pridáme cukor a škrob. Premiešame a necháme chvíľu postáť.
  3. Rúru zohrejeme na 200 °C. Okrúhlu formu (najlepšie s odnímateľním krajom a dnom) vymažeme jemne maslom.
  4. Džem zohrejeme pár sekúnd v mikrovlnke, len nech sa trochu roztopí.
  5. Odpočinuté cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske na 3-5 mm placku. Tú opatrne prenesieme do formy a prstami dobre utlačíme, aby sme cestom pokryli celú plochu formy. Prebytočné cesto odrežeme a nakrájame z neho radielkom tenké prúžky.
  6. Cesto popicháme vidličkou a potrieme džemom. Posypeme mandľovou múkou a rovnomerne rozložíme jahody aj so šťavou, ktorú pustili. Zakryjeme mriežkou zo zvyšného cesta a okraje popritláčame. Pečieme približne 30 minút do zlata.
  7. Necháme vychladnúť, poprášime práškovým cukrom a podávame posypané lístkami tymiánu. Koláč môžeme doplniť napr. vanilkovou zmrzlinou.