Crostata s jahodami, chrumkavou mriežkou a voňavými tymiánovými lístkami poteší každý jazýček a prevonia vašu domácnosť skutočným letom.
Crostata s chrumkavou mriežkou, jahodami a tymiánom voní ako leto
- Múku zmiešame s cukrom, štipkou soli a mandľovou múkou. Pridáme studené kocky masla a rukami hnetieme, až kým nemá cesto konzistenciu mrveničky. Potom pridáme žĺtok, mlieko a spracujeme hladké cesto. Sploštíme ho a zabalíme do fólie, prípadne do uzatvárateľnej plastovej nádoby. Necháme minimálne pol hodinu odpočívať v chladničke.
- Jahody umyjeme, odstopkujeme a nakrájame na plátky alebo kúsky. V miske ich pokvapkáme citrónovou šťavou, pridáme cukor a škrob. Premiešame a necháme chvíľu postáť.
- Rúru zohrejeme na 200 °C. Okrúhlu formu (najlepšie s odnímateľním krajom a dnom) vymažeme jemne maslom.
- Džem zohrejeme pár sekúnd v mikrovlnke, len nech sa trochu roztopí.
- Odpočinuté cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske na 3-5 mm placku. Tú opatrne prenesieme do formy a prstami dobre utlačíme, aby sme cestom pokryli celú plochu formy. Prebytočné cesto odrežeme a nakrájame z neho radielkom tenké prúžky.
- Cesto popicháme vidličkou a potrieme džemom. Posypeme mandľovou múkou a rovnomerne rozložíme jahody aj so šťavou, ktorú pustili. Zakryjeme mriežkou zo zvyšného cesta a okraje popritláčame. Pečieme približne 30 minút do zlata.
- Necháme vychladnúť, poprášime práškovým cukrom a podávame posypané lístkami tymiánu. Koláč môžeme doplniť napr. vanilkovou zmrzlinou.