Čučoriedkový chlebík vás môže sprevádzať letom. Ak máte radi čučoriedky, môžete si ho ľahko zabaliť na cestu, alebo dopriať na raňajky či desiatu. U nás doma visí na chladničke, pretože je to môj recept na toto leto.
Čučoriedkový chlebík pre celú rodinu na letné ráno, či desiatu
- Predhrejeme si rúru na 160 stupňov Celzia.
- V menšej mise zmiešame suché suroviny na cesto. Múku, prášok na pečenie, soľ, vanilku a mak. Všetko dobre premiešame.
- V odmerke zmiešame kyslú smotanu a odváženú citrónovú šťavu.
- Ak máme robotický šľahač, môžeme ho použiť. Maslo spolu s olejom, citrónovou kôrou a cukrom šľaháme tak dlho, až získa svetlú farbu. Potom šľahanie spomalíme a postupne do zmesi prišľaháme vajcia, každé zvlášť.
- Nakoniec pridáme všetky suché suroviny, ktoré už máme zmiešané.
- Cesto potom nalejeme do tukom vymastenej podlhovastej formy a dáme piecť do vyhriatej rúry. Pečieme asi 50 minút do zlatista.
- Po upečení chlebíček necháme vychladnúť.
- Medzitým si pripravíme čučoriedkovou polevu: zmiešame čučoriedkovú marmeládu, práškový cukor a lyžicu smotany na šľahanie. Mlieko pridáme až po jemnom ušľahaní, len ak by sa nám zdalo, že poleva je veľmi hustá. Mlieko môžeme aj vynechať.
- Vychladnutý chlebíček vyklopíme na servírovací tanier a polejeme čučoriedkovou polevou a použijeme hrsť čerstvých čučoriedok ako dekoráciu.