Cuketové placky so syrom sú jedlo ako stvorené na leto. Šťavnaté a vďaka tymiánu a syru Grana Padano príjemne korenisté. Chutia výborne s hlávkovým alebo ľadovým šalátom. Doporučujeme si ich namáčať do niektorého vášho obľúbeného dresingu, ale postačovať bude aj studený biely jogurt s olivovým olejom, soľou a korením. Cuketové placky sa perfektne hodia aj s kúskom pečiva k poháru vychladeného bieleho vína. Máloktoré jedlo je zároveň také chutné, chrumkavé a pritom diétne a ľahké.
Neodolateľné chrumkavé cuketové placky so syrom pripravíte veľmi ľahko
- Cuketu umyjeme, osušíme a neošúpanú nastrúhame nahrubo. Premiešame ju so soľou a odložíme nabok.
- Cibuľu si pokrájame najemno a orestujeme ju do sklovita na oleji. Odložíme nabok a necháme vychladnúť.
- Cuketu, ktorá nám vďaka soli pustila šťavu vyžmýkame a šťavu zlejeme. Tomuto kroku venujme pozornosť, pretože o koľko menej vodu má cukina, o to menej múky bude treba prípadne pridávať.
- V mise premiešame cuketu zbavenú prebytočnej šťavy, opraženú vychladnutú cibuľu, tymián, múku, strúhanku, syr a vajíčko. Ak treba dosolíme a dokoreníme.
- Z cuketovej zmesi v rukách vyformujeme cuketové placky alebo guľky a vo zvyšku oleja na panvici ich opekáme 3-4 minúty do zlatista. Placky či guľky vyberáme dierkovanou naberačkou a kladieme ich na obrúsok, aby sme ich zbavili prebytočného tuku.
- Cuketové placky podávame so srdiečkami listového šalátu a s obľúbeným dresingom z jogurtu, cesnaku, byliniek alebo podobne.
Cuketové placky ako príloha
Chrumkavé placky z cukety môžete podávať ako hlavné jedlo, ale sú taktiež chutnou a veľa krát i zdravšou prílohou ako chlieb alebo knedľa s bielej múky. Veľmi dobre sa hodí k rôznym prívarkom, ako je zemiakový prívarok, kelový prívarok, taktiež šošovicový alebo omáčky ako kôprová či paradajková omáčka. Praktickosť tejto pochúťky spočíva aj v tom, že jej skladovanie mrazením nie je žiaden problém. Po vybratí z mrazničky ich môžete dať rovno krátko zapiecť do teplovzdušnej pece alebo fritézy a budú opäť chrumkavé, ako predtým 🙂