Leto, to nie je len uhroková sezóna, ale aj cuketová. Záhradkári to poznajú, keď začnú rodiť cukety, každá rada na ich spracovanie je dobrá. Našťastie je to variabilná zelenina, ktorá chutí výborne v plackách, v prívarkoch, zapekaná, grilovaná, dokonca sa dá zakomponovať do sladkých koláčov. A skúsili ste už cuketový šalát?
Cuketový šalát – vyskúšajte aj najemno nastrúhanú baby cuketu
Najlepšie chutia mladé jemné cuketky, ktoré môžeme konzumovať aj surové. Čím sú staršie a väčšie, tým strácajú svoju sladkú jemnú chuť. Na náš šalát sa hodia práve mladé a chrumkavé kúsky. Keď teda mate nadbytok cukín a omrzeli vás už placky či prívarky, vyskúšajte tento ľahký a predsa sýty cuketový šalát.
Postup
- Papriky umyjeme a na niekoľkých miestach prepichneme nožom. Dáme na plech a vložíme do rúry na 200 °C pod gril. Papriku grilujeme z každej strany až je celá takmer čierna.
- Vyberieme a vložíme do misky, zakryjeme fóliou alebo vložíme do plastového vrecka. Necháme vychladnúť asi 20 minút. Potom vyberieme, stiahneme čiernu šupku a odstránime semienka. Nakrájame na tenké prúžky.
- Žlté cukety nakrájame na polcentimetrové plátky a potrieme z oboch strán olivovým olejom.
- Grilovaciu panvicu zohrejeme a plátky na nej z každej strany opečieme do zlata. Vyberieme na dáme bokom k paprike.
- Z mäty, bazalky, orieškov, parmezánu a syra vymixujeme hladké pesto, ochutíme citrónovou šťavou, mletým čiernym korením a ak treba aj soľou.
- Na tanier naservírujeme kúsky grilovanej cukety a papriky, osolíme a okoreníme. Škrabkou na zemiaky nakrájame tenké plátky zelenej baby cuketky a tiež pridáme na tanier. Na vrch nadrobíme kozí alebo ovčí syr a pokvapkáme pestom. Môžeme pre efekt ozdobiť jedlými kvietkami alebo bylinkami.