Cviklový koláč bez múky, ktorý vám dnes predstavujeme, je zdravšou alternatívou maškrtenia. Tak sa doň pustime.
Cviklový koláč bez múky
Aj vy ste už prepadi najnovšiemu trendu? Zelenina v sladkom pečení je novým hitom. Prekvapí vás, ako vie dodať koláčom prirodzene sýtu farbu, zvláčni cesto, ktoré je vďaka nej šťavnatejšie a zároveň koláč príjemne osladí.
Postup
- Rúru predhrejeme na 180 stupňov a do okrúhlej tortovej formy s priemerom asi 20 cm dáme na dno papier na pečenie.
- Uvarené cvikle ošúpeme, nakrájame na drobné kúsky a ponorným mixérom zmixujeme na pyré. Dávame si pozor, pretože silne farbia (odporúčame použiť jednorazové rukavice).
- Pridáme nastrúhaný zázvor, vanilku, kukuričnú múku, kypriaci prášok, škoricu, citrónovú šťavu a kôru a orechy. Všetko dobre premiešame do hladkej zmesi.
- V čistej a suchej mise vyšľaháme do penista trstinový cukor so žĺtkami a postupne primiešavame cviklovú zmes.
- Nakoniec vyšľaháme bielky do tuha a gumenou varechou ich jemne vmiešame do pripravenej zmesi tak, aby sme zachovali čo najviac našľahaného objemu a vzduchu.
- Po dopečení necháme tortu úplne vychladnúť.
- Na polevu vymiešame do hladka preosiaty práškový cukor a citrónovú šťavu, polejeme ňou tortu a polevu necháme uschnúť.
- Ozdobíme trochou mletej škorice a cviklovými čipsami (Cviklové chipsy – jednu cviklu nakrájame na 1 mm plátky a sušíme v pootvorenej rúre pri 150 stupňoch asi 50 minút.)