Každému sa občas dobrá rada zíde. A pre dobré rady do kuchyne to platí dvojnásobne. Veď nestalo sa niekedy aj vám, že vám vykypelo mlieko? Alebo ste potrebovali odstrániť škvrny od jedla, vyčistiť pripálený plech a podobne? A čo takto užitočné tipy, ako správne uskladňovať potraviny, aby sa nepokazili alebo aby sme im predĺžili trvanlivosť?
Dobré rady do kuchyne 🙂
My sme pre vás pripravili pár múdrych rád, ktoré majú zvláštnu hodnotu. Historickú. Pochádzajú totiž z pera slávnej českej kuchárky Magdaleny Dobromily Rettigovej a sú vyše 200 rokov staré. Napriek tomu si myslíme, že okrem príjemného a dnes už asi aj trochu humorného čitateľského zážitku sa tieto rady do kuchyne možno ešte aj v dnešnej dobe zídu.
1. Čistota nadovšetko
Rady o nádobách, kuchynskom náradí, ktorých sa treba vždy pridržiavať, aby ostali čisté. Čistota a pozornosť pri varení musia byť na prvom mieste, je to otázka zvyku. Preto by som vám priala, aby ste týmto veciam privykli aj vaše dievčinky.
Kuchynské náradie treba umyť zvnútra aj zvonku, v čistej vode sa opláchne, nechá sa vyschnúť a uloží sa na svoje miesto. Keď ho však ideme opäť použiť, musíme ho dobre prehliadnuť, či tam myši, pavúci alebo muchy nenarobili neplechu. Opatrnosti nikdy nie je dosť.
2. Čo robiť, ak sa nám pripáli mlieko alebo smotana
Keď sa nám v hrnčeku pripáli smotana, tak hrnček treba zvnútra vymazať lojovou sviečkou na pripálenom mieste a znovu pristaviť na oheň, tak väčšina pripáleniny zmizne. Najlepšie je však, keď sa pri ohrievaní mlieka alebo smotany hľadí na to, aby sa varili len na miernom ohníku, miešali a tak sa pripáleninám najlepšie zabráni.
3. Ako skladovať maslo a vajcia
Ako nakladať s maslom. Ku všetkým jedlám maslo prospešné nie je, ale tak isto nie je ani dostať na všetkých miestach a vo všetkých ročných obdobiach, preto je dobré, aby sa každá gazdiná na zimu slaným a prepusteným maslom zaopatrila. Máslo treba na takých miestach schovati, kde chladno a sucho je a žiadny puch tam nie je, pretože maslo rado na seba cudziu chuť vezme a tak nechutným sa stane.
Ako ukladať vajcia, aby sa nepokazili. Vajcia sa najlepšie ukladajú tak, že sa do veľkého dreveného klátu narobia diery a do tých sa vajcia jedno vedľa druhého ukladajú, aby sa o seba nedotýkali. Takýto klát sa ale musí nechať na mieste, kde ani teplo ani mráz nemôže, pretože by inak zamrzli. Kto ale takýto klát nemá, môže vajcia na zimu ukladať buď do hrachu alebo do popoľa.
4. Ako napraviť zmrznuté jablká alebo vajcia
Keď mráz vajcia roztrhne alebo jablká pomrznú, tak sa musia – prv, než ich prinesieme do tepla – hodiť do veľmi studenej vody a až potom ich dáme do teplej svetlice, keď z nich mráz výjde. Keď už ležia pol hodine v studenej vode, nezaškodí ju vyliať a zase čerstvú studenú doliať. Tak vajce rozmrzne a nezvodnatie, jablko nezmäkne, čo by sa určite stalo, keby sme ich hneď do tepla dali.
5. Keď sa kuchárka popáli alebo oparí
Keď sa kuchárka spáli, alebo oparí, bez čoho sa snaď žiadna variť nenaučí, tak nech šikovne rozbije vajíčko a nech si tým, čo ostane zvnútra na škrupine obloží oparené miesto a stále, keď rana vyschne, nech si to namaže bielkom. To vytiahne popálenie a nebude pľuzgierov. Ak by sa kuchárka o plech alebo železo silno spálila, tu je najlepšie zavolať lekára.
Zdroj: voľný preklad vybraných statí z knihy Domácí kuchařka, M.D.Rettigová, vydavateľstvo Odeon, 1986