domaca pasteta

Domáca pečeňová paštéta s dobrým chlebom

 | 

257

 receptov

Čas prípravy: 

30

 min

Čas varenia: 

20

 min

Ingrediencie
  • 150 g masla (hľadajte v letáku Billa)
  • 2 menšie cibule
  • 3 strúčiky cesnaku
  • bylinky čerstvé alebo sušené podľa chuti a možnosti (tymian, rozmarín, provensálske korenie)
  • 500 g kuracích pečienok
  • Trochu brandy, podľa chuti
  • Soľ a korenie
  • 150 ml smotany na šľahanie
Ingrediencie
  • 150 g masla (hľadajte v letáku Billa)
  • 2 menšie cibule
  • 3 strúčiky cesnaku
  • bylinky čerstvé alebo sušené podľa chuti a možnosti (tymian, rozmarín, provensálske korenie)
  • 500 g kuracích pečienok
  • Trochu brandy, podľa chuti
  • Soľ a korenie
  • 150 ml smotany na šľahanie

Domáca poctivá pečeňová paštéta chutí najlepšie s dobrým chlebíkom. Máme pre vás recept na paštétu, ktorý je úplne najjednoduchší, zaberie Vám len niekoľko minút a výsledok za to stojí.

Domáca pečeňová paštéta pre hostí na krajec chleba, alebo na jednohubky

  1. Pripravíme si nádoby na paštétu a viečka. Vhodné sú napríklad zaváracie poháre a môžeme použiť aj plastové nádoby na jedlo.
  2. Olúpeme cibuľu a cesnak. Cibuľu nakrájame najemno. Kuraciu pečeň nakrájame na väčšie kúsky a zbavíme ju membrán, tuku a žiliek.
  3. V hrnci rozpustíme dve lyžice masla, opražíme na ňom za stáleho miešania cibuľu do zlatista.
  4. Keď je cibuľa hotová, pridáme nakrájané kuracie pečienky. Tie na miernom ohni smažíme, kým nie sú hotové. Či sú hotové môžeme skontrolovať tak, že po narezaní by nemali byť krvavé.
  5. Počas restovania pečene pridáme trochu brandy a bylinky. Alkohol sa v priebehu niekoľkých minút pri varení odparí.
  6. Po krátkom varení pridáme trochu smotany na šľahanie. Samozrejme môžeme použiť aj rastlinnú smotanu, alebo smotanu úplne vynechať. Zmes takto už len prehrejeme a odstavíme.
  7. V malom hrnci si rozpustíme na miernom ohni zvyšok masla. Do neho pridáme trochu byliniek pre vôňu a chuť. Keď je maslo rozpustené, sporák vypneme.
  8. Uvarenú pečeň aj so šťavou zmixujeme do hladka. Pečeňovú zmes následne plníme do vopred pripravených pohárov alebo nádob. Plníme do ¾ objemu. Zvyšok objemu doplníme rozpusteným maslom. To zabráni vysychaniu paštéty a maslo navyše pri natieraní dodá trochu extra jemnosti.
  9. Paštétu necháme chvíľu vychladnúť, ale prakticky je možné ju konzumovať ihneď. Skladujeme v chlade maximálne niekoľko dní. Podávame s pečivom, alebo ako jednohubky, napríklad s krekrami.