Domáce ňoky, gnocchi, či dokonca “ňokrle” sú obľúbená dobrota. Základ je v zemiakovom ceste. K podávaniu už potom stačí jednoduché pesto, alebo len roztopené maslo a bylinky, či orechy.
Domáce ňoky ako sýté teplé jedlo s pestom, či orieškami
- Zemiaky uvaríme a po vychladnutí zemiaky ošúpeme. Pomelieme napríklad v mlynčeku na mäso, alebo pretlačíme.
- Po zomletí zemiaky osolíme a spojením s múkou a vajcom vytvoríme rukami alebo hnetacím mixérom hladké cesto.
- Cesto nehnetieme príliš dlho. Potom ho dáme na niekoľko minút odpočívať prikryté do chladničky.
- Dosku pomúčime múkou a z chladničky vezmeme polovicu cesta. Rukou ho rozvaľkáme na podlhovastý úzky valček pripomínajúci povraz. Ostrým nožom z neho odkrajujeme malé kúsky veľkosti polovice prstov a každý kúsok ešte zľahka stlačíme vidličkou.
- Plocha pod cestom musí byť neustále ľahko pomúčená, aby sa nám cesto nelepilo. Ak chceme ňoky (gnocchi) zamraziť, poukladáme ich na tácku, dáme do mrazničky a po niekoľkých hodinách dáme do uzatvárateľného vrecka. Rovnako postupujeme s prípravou zvyšného cesta.
- Keď máme ňoky hotové, dáme variť hrniec plný studenej osolenej vody. Do vriacej vody dáme variť ňoky a počkáme, kým nevyplávajú na hladinu. Je dobre do vody dať trochu olivového oleja, zabránime tak ich zlepeniu.
- Podávame ich s jednoduchým hotovým alebo domácim pestom z byliniek, orechov, parmezánu a oleja.
- Skvelo chutia aj poliate roztopeným maslom so stružlinami syra a s orieškami.