domáci chlieb

5 minútový celozrnný domáci chlieb

 | 

173

 receptov

Čas prípravy: 

0

 min

Čas varenia: 

0

 min

Ingrediencie
  • 500 ml teplej vody
  • 300 g hladkej špaldovej múky
  • 200 g celozrnnej hladkej múky (hľadajte v letáku BILLA)
  • 1 kocka čerstvého droždia
  • 10 g soli
  • 5 PL vínneho octu
  • asi 2-3 PL slnečnicových semiačok (môžu byť aj ľanové, tekvicové a pod.)
  • trochu masla na vymazanie a trochu múky na pomúčenie formy
Ingrediencie
  • 500 ml teplej vody
  • 300 g hladkej špaldovej múky
  • 200 g celozrnnej hladkej múky (hľadajte v letáku BILLA)
  • 1 kocka čerstvého droždia
  • 10 g soli
  • 5 PL vínneho octu
  • asi 2-3 PL slnečnicových semiačok (môžu byť aj ľanové, tekvicové a pod.)
  • trochu masla na vymazanie a trochu múky na pomúčenie formy

Vedeli ste, že upiecť si poctivý domáci chlieb nemusí byť vôbec ťažké? Dobrý chlieb je nadýchaný, má oká a nádherne vonia. Tak krásne, že sa nevieme dočkať, kým konečne vychladne, aby sme ho mohli ochutnať. A ak vám niekto ponúkne recept, s ktorým si upečiete takýto dobrý chlieb s minimálnou námahou, treba sa do toho rovno pustiť. 5 minútový celozrnný chlieb je to pravé pre uponáhľaných milovníkov poctivej domácej kuchyne.

Poctivý domáci chlieb bez kysnutia

Nie je to skvelé, keď sa nám podarí takmer bez práce upiecť si výborný domáci chlieb? Len 5 minút úsilia a zvyšok spraví teplo v rúre. Výsledkom bude chutný celozrnný chlieb so špaldou, ktorý si určite zamilujete.

Postup
  1. Ingrediencie Do teplej vody rozdrobíme kocku droždia a metličkou ho rozmiešame tak, aby neostali hrudky. Prisypeme hladkú špaldovú múku a poriadne premiešame.
  2. Mixovanie Ďalej prisypeme hladkú celozrnnú múku a soľ a premiešame. Pridáme ocot a opäť dôkladne premiešame.
  3. Miešanie Na záver vmiešame slnečnicové (alebo iné) semiačka.
  4. Cesto Keďže chlieb podľa tohto receptu nemusí kysnúť, polotekuté lepkavé cesto rovno prelejeme do vymastenej a vymúčenej formy na chlebík. Rúru rozohrejeme na 200 stupňov, kým sa nám rozohreje, chlieb necháme odpočívať vo forme. Za túto dobu mierne podkysne (netreba ho nechávať stáť dlhšie, pretože vám môže prekysnúť a vytiecť z formy).
  5.  Domáci chliebChlieb vložíme do rúry a pečieme asi pol hodinu až 40 minút, kým sa na povrchu nespraví chrumkavá zlatohnedá kôra a špajla po zapichnutí do vnútra chleba vyjde von suchá. Vyberieme z rúry a necháme ho asi 20 minút chladnúť, potom ho z formy vyklopíme a necháme úplne vychladnúť. Chlieb nekrájame, kým nie je úplne vychladnutý, pretože v procese chadnutia sa ešte dopeká striedka.