domáci chlieb s paštétou

Domáci chlieb s orechami a paté z kuracích pečienok s vínnym želé

 | 

380

 receptov

Čas prípravy: 

0

 min

Čas varenia: 

0

 min

Ingrediencie
    • 500 g kuracích pečienok
    • 1 šalotka alebo cibuľa
    • 2 lyžice masla (hľadajte v letáku BILLA)
    • 2 lyžice olivového oleja
    • ½  lyžičky sušenej petržlenovej vňate
    • ½ lyžičky sušeného tymiánu /alebo pár vetvičiek čerstvého/
    • 2 lyžice bieleho vína (alebo vody)
    • 2 lyžice smotany na varenie
    • soľ, mleté čierne korenie
    • 250 – 300 g studeného masla
Na vínne želé:
Domáci chlieb:
  • 250 g hladkej pšeničnej múky chlebovej
  • 100 g žitnej chlebovej múky
  • 200 g <a href="https://billa1.delfino.sk/tag/zemiaky/”>zemiakov varených v šupke
  • 7 g sušeného droždia
  • cca 200 -250 ml vlažnej vody
  • 1 lyžica medu
  • ½ lyžičky mletej rasce
  • 1 lyžička soli
  • 2 hrste vlašských orechov
  • Naša rada:
    • Voda v rúre nám vytvorí paru, ktorá zabráni tomu, aby sa na chlebe rýchlo vytvorila kôrka a chlieb by bol po upečení tvrdý a nedokysnutý.
    • Upečený chlieb po poklopaní na spodnú časť musí vydávať dutý zvuk, vtedy vieme, že je chlieb prepečený. V žiadnom prípade ho neprepichujte špajlou či nožom a nekrájajte horúci. Chlieb by sa zrazil a zatvrdol. Nechajte ho vychladnúť na mriežke a krájajte až po úplnom vychladnutí.
    • Rúru vyhrievame aspoň 20 minút, musí byť ozaj rozpálená.
Ingrediencie
    • 500 g kuracích pečienok
    • 1 šalotka alebo cibuľa
    • 2 lyžice masla (hľadajte v letáku BILLA)
    • 2 lyžice olivového oleja
    • ½  lyžičky sušenej petržlenovej vňate
    • ½ lyžičky sušeného tymiánu /alebo pár vetvičiek čerstvého/
    • 2 lyžice bieleho vína (alebo vody)
    • 2 lyžice smotany na varenie
    • soľ, mleté čierne korenie
    • 250 – 300 g studeného masla
Na vínne želé:
Domáci chlieb:
  • 250 g hladkej pšeničnej múky chlebovej
  • 100 g žitnej chlebovej múky
  • 200 g <a href="https://billa1.delfino.sk/tag/zemiaky/”>zemiakov varených v šupke
  • 7 g sušeného droždia
  • cca 200 -250 ml vlažnej vody
  • 1 lyžica medu
  • ½ lyžičky mletej rasce
  • 1 lyžička soli
  • 2 hrste vlašských orechov
  • Naša rada:
    • Voda v rúre nám vytvorí paru, ktorá zabráni tomu, aby sa na chlebe rýchlo vytvorila kôrka a chlieb by bol po upečení tvrdý a nedokysnutý.
    • Upečený chlieb po poklopaní na spodnú časť musí vydávať dutý zvuk, vtedy vieme, že je chlieb prepečený. V žiadnom prípade ho neprepichujte špajlou či nožom a nekrájajte horúci. Chlieb by sa zrazil a zatvrdol. Nechajte ho vychladnúť na mriežke a krájajte až po úplnom vychladnutí.
    • Rúru vyhrievame aspoň 20 minút, musí byť ozaj rozpálená.

Keď chcete dopriať svojej rodine kráľovské raňajky, alebo výbornú desiatu do školy, či štýlové, ale tradičné pohostenie pre návštevu, prípadne chcete niekoho obdarovať  zaujímavým jedlým darčekom, siahnite po domácej paštéte a k nej si upečte domáci chlieb.

Skvelý domáci chlieb s ešte lepšou domácou paštétou

Príprava paštéty je jednoduchá, zaberie polhodinku z vášho času a výsledok je neprekonateľný! Keď k nej upečiete aj domáci chlieb, vaša rodina a priatelia vás budú zbožňovať ešte viac.

Postup
  1. Kuracie pečienky umyjeme  a dôkladne očistíme od nechcených častí.  V panvici zohrejeme olej a maslo, pridáme nadrobno nasekanú šalotku  a orestujeme do sklovita. Zvýšime teplotu a sprudka opečieme kuracie pečienky z každej strany. Teplotu znížime, podlejeme vínom a troškou vody, pridáme sušené bylinky, zakryjeme a dusíme asi 10 minút domäkka. Potom odkryjeme, necháme tekutinu uplne vypariť, pridáme smotanu a prehrejeme. Odstavíme.
  2. Ešte horúcu zmes preložíme do mixéra so sekacími nožmi. Osolíme a okoreníme.  Pri nízkych otáčkach nahrubo rozmixujeme. Potom otáčky zvýšime a postupne po kockách pridávame maslo. Každý ďalší kúsok masla pridávame až keď sa predchádzajúci takmer nevstrebe.  Keď použijeme 250 g masla, dostaneme po zatuhnutí chuťovo vyváženú a tuhú paštétu.  Ak chceme jemnejšiu konzistenciu, pridáme viac masla a po rozmixovaní ešte prepasírujeme cez jemné sito.
  3. Rozmixovanú zmes preložíme do menších pohárov či misiek a zalejeme vínnym želé.
  4. To si pripravíme tak, že do menšieho kastrólika nalejeme víno, pridáme cukor a zohrejeme (pozor,nesmie zovrieť).  Medzitým namočíme plátky želatíny do studenej vody a necháme napučať.  Následne vyžmýkame a pridáme k vínu, dobre rozmiešame aby sa želatína úplne rozpustila.
  5. Necháme mierne vychladnúť a zalejeme paštétu v nádobkách. Do želatíny môžeme opatrne vložiť pár vetvičiek tymiánu ak máme čerstvý.  Vložíme do chladničky a necháme zatuhnúť. Podávame napr. s domácim chlebom a kyslými uhorkami.
Domáci chlieb:
  1. Droždie, 200 ml vody  a med zmiešame v miske, zakryjeme utierkou a necháme vzísť kvások, trvá to asi 10 min. Medzitým si do veľkej misky nasypeme obe múky, soľ, rascu a ošúpané, najemno nastrúhané zemiaky.  Pridáme kvások a vymiesime hladké, nelepivé cesto. Vodu pridávajte podľa savosti múky, ale 200 -250 ml by malo byť tak akurát.
  2. Zakryjeme utierkou a necháme na teplom mieste cca 2 hodiny vykysnúť. Vykysnuté cesto preložíme na pomúčenú dosku, zapracujeme orechy a prekladaním vyformujeme bochník. Preložíme ho na jemne pomúčený plech, zakryjeme utierkou a necháme ešte asi 45 – 60 min. kysnúť.
  3. Rúru zohrejeme na 220 °C. Na dno rúry vložíme starší pekáčik.
  4. Do vykysnutého chleba  ostrým nožom urobíme rýchlo pár zárezov a opatrne vložíme do rúry.  Hneď vlejeme do horúceho pekáča asi ½ litra studenej vody.  Rýchlo zatvoríme dvierka a pečieme cca 30 -40 minút. Keď sa na chlebe vytvorí kôrka, pekáčik s vodou vyberieme a chlieb necháme dopiecť.