Egrešový koláč je jedinečná letná sezónna záležitosť. Tento náš je korunovaný drobnými snehovými sladkými pusinkami. Aj vám sa zbiehajú slinky?
Egrešový koláč so sladkými pusinkami, ktoré dopĺňajú kyslasté ovocie
- Egreše dáme do hrnca, pridáme cukor a varíme aspoň 20 minút, aby sa čo najviac tekutiny odparilo. Tesne pred dokončením varenia pridáme Zlatý Klas alebo škrob rozmiešaný v 1 PL vody a prevaríme.
- Na cesto zmiešame všetky ingrediencie, spracujeme ich do mäkkého cesta, ktoré roztlačíme prstami na dno okrúhlej formy (my sme použili plytkú formu s priemerom 23 cm).
- Na cesto nanesieme egrešovú plnku.
- Na egreše nanesieme bielkový sneh (začneme šľahať bielky a keď sa zmenia na bielu penu, pridáme polovicu kryštálovéh cukru, šľaháme ďalej, kým sa cukor nerozpustí a potom pridáme druhú polovicu cukru a šľaháme do tuha).
- Pečieme v rozohriatej rúre na 180 stupňov asi 25 minút (sneh na povrchu sa jemne sfarbí do bledohneda a vysuší sa, ale vo vnútri ostane mäkký, ale neroztekavý).
- Necháme vychladnúť, až potom krájame.