Ako sa vonku otepľuje, začíname mať chuť na niečo sviežejšie, a čo iné, ako šaláty sú tá správna voľba. Ideálne sú také, ktoré sú ľahké, ale zároveň zasýtia a dodajú dostatok živín. Výborné sú napr. cestovinové šaláty, ktoré si môžete jednoducho zabaliť so sebou, kdekoľvek idete. Vyskúšajte náš fantastický cestovinový šalát so špargľou, avokádom a bryndzou. Je vynikajúci teplý, ale chutiť vám bude aj nastudeno. Špargľa je krátkodobá sezónna záležitosť, ktorú by bola škoda premeškať. Preto s chuťou do nej, nie nadarmo sa jej hovorí kráľovská zelenina. V Bille dostanete bielu aj zelenú špargľu v bio kvalite od slovenských pestovateľov.
Fantastický cestovinový šalát s kráľovskou zeleninou
Pár tipov na prípravu špargle: zelenú nešúpeme, prípadne len dolnú časť. Bielu je potrebné pred úpravou ošúpať celú, okrem hlavičiek. Konce špargle odlomíme, väčšinou sú drevnaté, ale nevyhadzujeme ich – povaríme ich spolu so šupkami vo vode a získame tak vývar, ktorý použijeme ako základ pre špargľovú polievku či krémové risotto. Pre dokonalý výsledok by sa špargľa mala variť postojačky v špeciálnom hrnci, tak aby sa jemné hlavičky varili len v pare. Nič ale nepokazíme keď ju budeme jemne variť poležiačky, stačí pár minút. Po uvarení ju scedíme a rýchlo schladíme v ľadovej vode. Zachová si tak sviežu zelenú farbu. Rovnako ju môžeme pripraviť na pare.
- Špargľu umyjeme a odlomíme drevnaté spodné časti. Nakrájame na 3 cm kúsky. Cestoviny uvaríme v osolenej vode podľ návodu na obale. Na posledné 3 minúty vhodíme k cestovinám špargľu a mrazený hrášok.
- Z vody, v ktorej sa varia cestoviny si trochu odoberieme do šálky (cca 1 dcl).
- Do väčšej šalátovej misky si dáme bazalkové pesto, ktoré zriedime s odloženou vodou z cestovín na redšiu omáčku. Pridáme pár lyžíc olivového oleja a premiešame. Pridáme scedené cestoviny, špargľu a hrášok. Všetko spolu zľahka premiešame, ale dbáme, aby boli cestoviny dobre obalené pestom.
- Avokáda ošúpeme a nakrájame na kocky (prekrojíme napoly, vyberieme kôstku a lyžicou vyberieme dužinu, ktorú potom nakrájame). Pokvapkáme troškou citrónovej šťavy. Pridáme k cestovinám, spolu s cherry rajčinami, ktoré sme nakrájali na štvrtinky alebo polovičky.
- Ešte raz premiešame a na tanieri obložíme kúskami bryndze. Posypeme lístočkami čerstvej bazalky.