Fašírka s vajcom je ten pravý recept, keď potrebujete navariť teplé jedlo počas týždňa. Recept na túto verziu obľúbenej fašírky vznikol náhodou, zo surovín v našej chladničke. Takzvaný “leftovers” recept. Podarilo sa nám doň zakomponovať hlivu ustricovú.
Fašírka s vajcom je obľúbená v mnohých rodinách
- Rúru si predhrejeme na 180 stupňov Celzia.
- Začneme tým, že si ošúpeme cibuľu a cesnak. Cibuľu nakrájame na jemno a cesnak pretlačíme cez lis na cesnak.
- Hlivu ustricovú prípadne zbavíme nožíkom hrubších hlúbikov a prípadných nečistôt a nakrájame na veľmi jemno.
- Staršie pečivo namočíme v troche vlažnej vody, môžeme použiť aj mlieko.
- Do väčšej misy k bravčovému mäsu pridáme nakrájanú cibuľu, prelisovaný cesnak, soľ, korenie a majoránku. Ďalej pridáme jedno celé vajce a namočené pečivo, ktoré predtým ešte vyžmýkame rukami. Pridáme aj nakrájanú hlivu ustricovú a všetko dobre, najlepšie rukami, premiešame.
- Hlivu môžeme samozrejme vynechať, my sme ju pridali, lebo sme chceli skúsiť niečo nové.
- Pekáč vymastíme trochou oleja alebo iného tuku a vysypeme strúhankou.
- Mäsovú zmes znova rukami rovnomerne rozprestrieme na dno pekáča, pokiaľ sa nám mäso príliš lepí na prsty, jednoducho ruky namočíme pod tečúcou studenou vodou a pokračujeme.
- Na vrch mäsovej zmesi vytlačíme za pomoci väčšej lyžice jamky, do ktorých neskôr, počas pečenia, dáme surové vajcia.
- Zmes dáme takto piecť do rúry asi na 25-30 minút, záleží od výšky mäsovej zmesi. Nakoniec do pripravených jamiek dáme surové vajcia a pečieme ešte asi 6 minút, pokiaľ chceme mať vajíčko navrchu namäkko, alebo 10 minút, pokiaľ chceme, aby bolo vajce natvrdo.
- Po upečení servírujeme napríklad so zemiakovou kašou a bohato sypané petržlenovou vňaťou. Dobrú chuť.
- Večera v týždni sú pre nás dospelých väčšinou boj. Nejde o to, ako to uvariť, ale rozhodujúce je aj čo. Často sa nám hromadia zvyšky z predchádzajúcich dní. My sme sa ich pri tomto recepte snažili využiť a dopadlo to na výbornú. Buďte aj vy v kuchyni odvážni 🙂