Gaštanovo-čokoládové mini bábovky sú vynikajúcou voľbou na jesenný dezert. Výhodou ich pečenia v tomto období je totiž ľahká dostupnosť gaštanov. Kto povedal, že gaštany sa jedia iba pečené?
Mini bábovky sú vďaka ideálnej veľkosti vhodné pre malých aj veľkých a nikdy sa ich neprejete. Ako na ne?
Gaštanovo-čokoládové mini bábovky
Výnimočná chuť gaštanov dodáva tomuto receptu punc sviatočnosti, a napriek tomu ich zvládnete pripraviť relatívne rýchlo. A môžeme vám zaručiť, že ešte rýchlejšie zmiznú v maškrtných bruškách vašej rodiny.
- Gaštanové pyré (zo 150 g uvarených gaštanov si urobíme gaštanové pyré pretlačením v spojení s vanilkovým cukrom a 20 g práškového cukru).
- Rúru si predhrejeme na 180 st. C. Vajíčko rozdelíme na bielko (vyšľaháme so štipkou soli na sneh) a na žĺtko, ktoré vyšľaháme s portským vínom a 45 g cukru.
- Čokoládu rozpustíme nad parou v hrnci, pridáme gaštanové pyré a premiešame. Postupne pridáme múku zmiešanú s práškom do pečiva, posekané gaštany a nakoniec sneh z bielka. Opatrne premiešame.
- Plníme do malých formičiek a pečieme 15-25 minút.
K jeseni neodmysliteľne patria aj klasické pečené gaštany. Väčšinou si ich môžete vychutnať za jesenných dní na námestiach v stánkoch, ale čo tak upiecť si túto pochúťku doma?
Dostali ste chuť na pečené gaštany?
Gaštany umyte a nožom narežte po dĺžke do hĺbky pár milimetrov. Na hodinku ich nechajte namočené vo vode. Rúru nechajte predhriať na 220°C a šup s nimi na plech. Nezabudnite ich často kontrolovať, aby neprihoreli. Už upečené gaštany spoznáte vďaka popraskanej koži a tmavšej farbe.
Naše tipy:
- Lúpte ich ešte za horúca, pretože keď vychladnú, koža stuhne a lúpu sa oveľa ťažšie.
- Ak ich chcete upiecť rýchlejšie, namočte ich pred pečením na niekoľko hodín do studenej vody.
Prajeme dobrú chuť k mini bábovkám aj k pečeným gaštanom.
Pre viac chutných receptov navštívte našu stránku receptykulinarium.sk.