Na pravý grécky šalát si budeme musieť zájsť do Grécka, ale prečo si letnú dovolenku neužiť už v predstihu? S našim Gréckom inšpirovaným šalátom z chrumkavej farebnej čerstvej zeleniny na tanieri sa vám to určite podarí. Namiesto fety sme použili našu bryndzu a kofty sme pripravili v mini verzii, takže jedlo je ideálne na letnú záhradnú párty alebo piknik. Pripravte si ešte ľadovú kávu a užívajte leto s vyloženými nohami 🙂
Grécky šalát so slovenskou bryndzou a koftami
Postup
- Rožok nakrájame a zalejeme mliekom. Necháme postáť.
- Do misky vložíme mleté mäso, ochutíme soľou, mletým čiernym korením, pridáme vyžmýkané pečivo, vajíčko, nasekané čerstvé bylinky a cibuľu najemno nastrúhanú. Všetko spolu dobre premiešame. Ak je zmes riedka, zahustíme strúhankou.
- Rúru zohrejeme na 180 °C a plech vyložíme papierom na pečenie. Do panvice nalejeme asi 1 cm oleja.
- Zo zmesi formujeme malé guličky o veľkosti vlašského orecha. Vysmážame ich v horúcom oleji do zlata. Vyberieme a poukladáme na plech, vložíme do vyhriatej rúry a ešte pár minút dopečieme.
- Servírujeme s kúskom bagety a šalátom.
- Šalát: v malej miske prešľaháme olivový olej s citrónovou šťavou a mletým čiernym korením. Rajčiny rozpolíme, uhorky ošúpeme, cibuľu rozpolíme a nakrájame na tenké plátky. Čerstvú mätu nakrájame na tenké prúžky, lístky oregana otrháme.
- Na servírovaciu misku rozložíme rajčiny, uhorky, cibuľu a prelejeme zálievkou. Zľahka premiešame. Ozdobíme čiernymi olivami, nadrobenou bryndzou a posypeme mätou a oreganom.