Losos je veľmi všestranný na prípravu: dá sa grilovať, opekať, zapekať v rúre, dusiť, hodí sa aj do polievok či karí. Tento grilovaný losos Vyskúšajte túto jednoduchú úpravu s netradičnou prílohou, budete prekvapení ako dobre spolu ladia.
Grilovaný losos a turecký fazuľový šalát
Vianoce a Nový rok sú za nami, ale dlhá zima ešte stále pred nami. Neraz rozmýšľame ako by sme ozvláštnili náš zimný jedálniček, a pritom dostali do tela potrebné živiny a vitamíny. Nemusíme chodiť ďaleko, stačí odsypať z vrecka strukovín, čo máme v komore. Áno, práve strukoviny nám poskytnú v dlhých zimných mesiacoch dostatok energie. Sú totiž bohatým zdrojom rastlinných bielkovín, škrobu, vlákniny, esenciálnych mastných kyselín, vitamínov a minerálnych látok.
K prílohe skúste niečo netradičné, napr. dobrú rybu. Výbornou voľbou je losos, ktorý okrem toho, že výborne chutí, obsahuje najdôležitejšie výživové látky pre zdravé kosti a vývoj, má vysoký podiel bielkovín, omega 3-mastných kyselín, vitamíny skupiny B, a veľmi dôležitý vitamín D, ktorý je v zimných mesiacoch potrebné dopĺňať.
- Fazuľu namočíme deň predtým do dostatočného množstva studenej vody. Na druhý deň fazuľu v čistej vode uvaríme domäkka. Ak ste fanúšikom tlakového hrnca, neváhajte a použite ho. Ušetrí vám kopec času a energie. Keď je fazuľa uvarená, scedíme a necháme mierne vychladnúť.
- Filety z lososa umyjeme a osušíme papierovou utierkou. Výdatne potrieme olivovým olejom , osolíme a okoreníme zo všetkých strán. Zohrejeme grilovaciu alebo obyčajnú panvicu a rybu opečieme z každej strany, najskôr kožou nadol.
- Medzitým si pripravíme šalát. Do väčšej misky vložíme fazuľu, cherry paradajky nakrájané na štvrťky, nasekanú petržlenovú vňať, tej použijeme naozaj veľa, olivy podľa chuti a na tenké plátky nakrájanú červenú cibuľu. Na zálievku prešľaháme olivový olej s citrónovou šťavou, soľou, korením a sumakom. Prelejeme ňou suroviny v mise a dobre premiešame.
- Lososa servírujeme spolu so šalátom a kúskom čerstvej chrumkavej bagetky.
Čo je to sumak?
Sumak, sumach je korenie, ktoré sa získava z kra menom Sumach garbiarsky, a sú to vlastne jeho pomleté sušené plody, chutí špecificky kyslo, pripomína citróny. Hodí sa k hydine, hovädziemu či jahňaciemu mäsu, do nátierok, zeleninových jedál, či k strukovinám. Používa sa v arabskej či tureckej kuchyni a dá sa zohnať v každom obchode s orientálnymi potravinami.
Na našej stránke receptykulinarium.sk nájdete mnoho ďalších skvelých receptov. Tak na čo čakáte?