Grilovaný biely syr Feta a jeho slaná chuť sa skvelo hodí k jemne horkastej chuti papriky. Výborne sa k ním hodí biela bageta a pohár vychladeného bieleho vína.
Grilovaný syr typu feta so zeleninou a bagetou
Biely syr, ideálne typu Feta potrieme medom a pokvapkáme olejom a balzamikom. Posypeme ich čiernym korením a na krátko, ale intenzívne vložíme pod gril, alebo opečieme na panvici.
Grilovať, alebo opekať na panvici však môžete aj iné syry. Obľúbený je napríklad oštiepok, alebo syry s bielou plesňou typu Encián.
Farebné veľké mäsité papriky prepolíme a očistíme. Nakrájame ich na menšie kúsky, alebo pásiky. Položíme ich na rozpálenú panovicu a opečieme ich z oboch strán.
Ak papriky grilujeme, potrvá to cca 10 min, alebo kým nezčernajú. Počas grilovania ich potierame olejom a osolíme. Ugrilované ich môžeme nakrájať a dochutiť balzamikom, soľou, korením a nakrájanou petržlenovou vňaťou.
Ak máme, môžeme ako prílohu ugrilovať, alebo opiecť aj listy čakanky. Rovnako ich potrieme olejom a na grile ich sprudka opečieme. Posolíme a pokvapkáme balzamikom.
Podávame spolu s miešaným šalátom z hotových listových zmesí z rukoly, polnička, mladého špenátu a podobne. Slané chute syra a jemne horkasté chute čakanky a papriky sa skvelo dopĺňajú. Výborne sa k ním hodí biela bageta a pohár vychladeného bieleho vína.
Všetkým slaným syrom veľmi svedčí kombinácia so sladko pikantnou marinádou a šalátom, ktorý odľahčí sýtu slanú chuť syra.
Slaný biely syr Feta je sýty a plný bielkovín, šalát je plný vitamínov. Niekomu takáto kombinácia stačí. Ak však máte chuť doplňte takéto hlavné jedlo o plátok čerstvého chleba, alebo opečenú bagetu.
Grilovaný syr je skvelá a rýchla večera skutočne takmer bez práce.