Hovädzia roštenka je niečo pre fajnšmekrov. Milujú ju všetci labužníci sveta a vy môžete s našim receptom zistiť, prečo je to tak…
Hovädzia roštenka
- Mäso potrieme olejom a obalíme v zmesi byliniek a soli a necháme odležať pokiaľ možno jeden deň.
- Potom ho na panvici opečieme zo všetkých strán, vždy aspoň po 3 minúty. Preložíme na pekáč aj so šťavou z opekania a pečieme vo vyhriatej rúre asi 30-40 minút na 190 st. C, podľa toho, ako chceme mať mäsko prepečené. Čím kratšie, tým ružovejšie.
- Po upečení zabalíme mäso do alobalu a necháme v ňom oddýchnuť asi 15 minút. Mäsko bude krehké a šťavnaté.
- Zemiaky ošúpeme, pokrájam na kocky a uvaríme so šafranom do mäkka. Potom k n im pridáme 40 g masla a 100 ml mlieka a pretlačíme ich na kašu. Podávame s kusom pečeného hovädzieho a posypané zeleninkou.
Šafran – najdrahšia korenina sveta
Šafran je najdrahšia korenina sveta. Jeho cena sa však plne vyrovná všetkým kvalitám, ktoré si zo sebou nesie. Poznali ho ešte pred našim letopočtom a v plnej paráde ho využívali do skoro všetkých pokrmov, ktoré sa v danej dobe pripravovali. Šafran bol v Egypte vysoko cenenou koreninou, ktorá dodávala harmóniu do celého tela a zbavovala telo všetkých škodlivín.
Toto korenie je také drahé kvôli ručnému zberu kvetín. Na získanie 100 g šafranu je potrebné nazbierať až 13 000 kvetov, z ktorého pochádza. Šafran sa okrem korenia využíva aj ako vonný olej, masážny olej alebo najdrahší produkt – olej zo šafranu.
- zvyšuje obranyschopnosť
- podporuje trávenie
- eliminuje bolesti žalúdka a podporuje jeho funkciu
- prevencia proti rakovine
- prečisťuje a podporuje funkciu pečeni
- eliminuje prejavy alergie a astmy
- prečisťuje dýchacie cesty
- dodáva energiu
- upokojuje nervový systém
- uvoľňuje kŕče (bolesti brucha…)
- odstraňuje bolenie hlavy (migrény)
- prírodné antidepresívum
Na našej stránke receptykulinarium.sk nájdete mnoho ďalších skvelých receptov. Tak na čo čakáte?