hovädzie mäso na marocký spôsob

Hovädzie mäso na marocký spôsob

 | 

380

 receptov

Čas prípravy: 

0

 min

Čas varenia: 

0

 min

Ingrediencie
  • 1 kg hovädzieho mäsa na guláš (môžeme nahradiť dostupnejším bravčovým plieckom)
  • 1 veľká cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 3 cm kúsok zázvoru
  • 4 lyžice oleja
  • 200 ml pasírovaných paradajok (passaty)
  • cca  400 ml vývaru alebo vody
  • 1 lyžička škorice
  • 100 g sušených marhúľ
  • 1 lyžica medu
  • 2 guličky nového korenia
  • ½  lyžičky sušeného drveného čili
  • soľ, mleté čierne korenie

Na kuskus:

  • 1 veľká šálka kuskusu
  • ½ lyžičky sušeného čili
  • Soľ, mleté čierne korenie
  • 30 g masla

Na mrkvu:

  • 500 g karotky
  • 3 lyžice olivového oleja
  • šťava z polovice citróna
  • 1 lyžička celej rímskej rasce
  • soľ, mleté čierne korenie
  • 1 lyžica tekutého medu
  • veľká hrsť petržlenovej
  • vňate

 

Ingrediencie
  • 1 kg hovädzieho mäsa na guláš (môžeme nahradiť dostupnejším bravčovým plieckom)
  • 1 veľká cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 3 cm kúsok zázvoru
  • 4 lyžice oleja
  • 200 ml pasírovaných paradajok (passaty)
  • cca  400 ml vývaru alebo vody
  • 1 lyžička škorice
  • 100 g sušených marhúľ
  • 1 lyžica medu
  • 2 guličky nového korenia
  • ½  lyžičky sušeného drveného čili
  • soľ, mleté čierne korenie

Na kuskus:

  • 1 veľká šálka kuskusu
  • ½ lyžičky sušeného čili
  • Soľ, mleté čierne korenie
  • 30 g masla

Na mrkvu:

  • 500 g karotky
  • 3 lyžice olivového oleja
  • šťava z polovice citróna
  • 1 lyžička celej rímskej rasce
  • soľ, mleté čierne korenie
  • 1 lyžica tekutého medu
  • veľká hrsť petržlenovej
  • vňate

 

Zima udrela v plnej sile, treba sa brániť! Namiesto ponosov na počasie využime tento čas na prípravu lahodných zahrievacích jedál, ktorými potešíme celú rodinu. Môžeme sa preniesť napríklad do horúceho Maroka a vyskúšať dusené hovädzie mäso na marocký spôsob s kuskusom. Celé jedlo pekne osvieži jemná mrkva ako netradičná príloha.

Pripravte si recept s chuťou Orientu – hovädzie mäso na marocký spôsob

Postup
  1. V hrnci zohrejeme olej a orestujeme cibuľu nakrájanú nadrobno dosklovita. Pridáme nasekaný cesnak a necháme zavoňať.
  2. Mäso nakrájame na väčšie kúsky. Pridáme k cibuli a na prudkom plameni necháme zatiahnuť. Mäso pustí šťavu, ktorú necháme vyvariť.
  3. Pridáme očistený a nastrúhaný kúsok zázvoru, škoricu, nové korenie a sušené čili.
  4. Do hrnca vlejeme pasírované paradajky a vývar, tak aby mäso bolo tesne ponorené.  Premiešame a pod pokrievkou dusíme na miernom plameni takmer do mäkka. Hovädzie mäso bude potrebovať viac času, bravčovému postačí hodina.
  5. Po hodine pridáme k mäsu sušené marhule, med, osolíme, okoreníme a povaríme ešte 1/2 hodinku, prípadne kým sa šťava zahustí.
  6. Medzitým ako sa varí mäso pripravíme si mrkvu a kuskus: Mrkvu očistíme, nakrájame na hranolčeky (ak máme malé mrkvičky, stačí ich rozpoliť). Uvaríme  v pare domäkka. V miske si prešľaháme olej s citrónovou šťavou, soľou, korením a medom na zálievku. V maličkej panvičke nasucho opečieme rímsky kmín, kým nezavonia.  Pridáme k zálievke spolu s nasekanou petržlenovou vňaťou.  Uvarenú mrkvu vložíme priamo do misky so zálievkou a dobre premiešame.
  7. Do žiaruvzdornej misky nasypeme kuskus, pridáme čili korenie, soľ, korenie a kúsky masla. Zalejeme dvojnásobným množstvom vriacej vody, zakryjeme potravinárskou fóliou alebo tanierom a odložíme bokom. Kuskus sa  nemusí variť, po pár minútach pod pokrievkou nasiakne všetku tekutinu a je pripravený k podávaniu.  Vidličkou ho opatrne premiešame , aby zostal pekne nadýchaný.
  8. Mäso podávame spolu s kuskusom a mrkovu.