Hráškový guláš s mäsom a zemiakmi

Hráškový guláš s mäsom a zemiakmi

 | 

380

 receptov

Čas prípravy: 

0

 min

Čas varenia: 

0

 min

Ingrediencie

Pre 4 osoby:

  • 300 g hovädzieho alebo bravčového mäsa na guláš (výborné je pliecko) (hľadajte v letáku BILLA)
  • 500 g hrášku (mrazený, alebo z konzervy)
  • 2 mrkvy
  • 2-3 stredne veľké zemiaky
  • 1 veľká cibuľa
  • 3-4 strúčiky cesnaku
  • 1 PL gulášového korenia
  • 1 lyžička mletej sladkej papriky
  • 1 lyžica paradajkového pretlaku
  • olej
  • soľ, mleté čierne korenie
  • 1 lyžička sušeného majoránu
Ingrediencie

Pre 4 osoby:

  • 300 g hovädzieho alebo bravčového mäsa na guláš (výborné je pliecko) (hľadajte v letáku BILLA)
  • 500 g hrášku (mrazený, alebo z konzervy)
  • 2 mrkvy
  • 2-3 stredne veľké zemiaky
  • 1 veľká cibuľa
  • 3-4 strúčiky cesnaku
  • 1 PL gulášového korenia
  • 1 lyžička mletej sladkej papriky
  • 1 lyžica paradajkového pretlaku
  • olej
  • soľ, mleté čierne korenie
  • 1 lyžička sušeného majoránu

V zimnom období nie je zahrievacích pokrmov nikdy dosť. Keď vonku poriadne prituhne, nič nepoteší viac, ako horúci tanier sýteho gulášu, akým je hráškový guláš s hovädzím mäsom a zemiakmi. Dokonalé jedlo z jedného hrnca.

Sýty a horúci hráškový guláš na zimu

  1. Mäso očistíme a nakrájame na kocky 2×2 cm.
  2. Na oleji orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľu dosklovita. Posolíme a zakrytú ju necháme podusiť. Občas premiešame.
  3. Potom odokryjeme a necháme odpariť všetku tekutinu, pričom cibuľu miešame a necháme len veľmi mierne skaramelizovať.
  4. Do hrnca pridáme mäso a opekáme z každej strany, kým sa mäso nezatiahne a neobalí cibuľou.
  5. Necháme vyvariť tekutinu až na tuk, potom pridáme na plátky nakrájaný cesnak, paradajkový pretlak, gulášové korenie a sladkú papriku. Osolíme a okoreníme čiernym korením. všetko spolu dobre premiešame a podlejeme vodou alebo vývarom tak, aby bolo mäso takmer ponorené.
  6. Zakryjeme pokrievkou, znížime teplotu a dusíme tak dlho, až je mäso takmer mäkké.
  7. Medzitým si očistíme a nakrájame zemiaky a mrkvu.
  8. Keď je mäso mäkké, pridáme do hrnca zeleninu a zasypeme hráškom. Zakryjeme (ak treba podlejeme ešte trochou vody) a dusíme, až kým sa mäso nerozpadáva, a zelenina je mäkká.
  9. Na záver do gulášu pridáme sušenú majoránku, a kto chce, môže na záver pridať jeden pretlačený strúčik cesnaku.
  10. Tip: Guláš podávame s dobrým chlebom.