ciabatta

Hrnčeková ciabatta bez miesenia

 | 

173

 receptov

Čas prípravy: 

120

 min

Čas varenia: 

25

 min

Ingrediencie

Na cesto:

  • 3 hrnčeky hladkej múky (môžeme použiť aj hladkú špaldovú) (hľadajte v letáku BILLA)
  • 1 balenie instantného droždia
  • 2 ČL soli
  • 2 PL olivového oleja
  • 2 hrnčeky vlažnej vody
  • 1 hrnček hladkej múky na dosýpanie a finálnu úpravu bochníka
  • aj keď do originálnej ciabatty rasca nepatrí, my sme jej za lyžičku pridali

(použili sme hrnčeky s objemom 250 ml)

Náš tip:
  • Pre čo najlepšie upečenie odporúčame piecť ciabattu v rúre, do ktorej sme na dno dali nádobu s vodou. Parné pečenie spôsobí, že ciabatta bude mať chrumkavú kôrku a nadýchanú striedku.

ciabattaciabatta

Ingrediencie

Na cesto:

  • 3 hrnčeky hladkej múky (môžeme použiť aj hladkú špaldovú) (hľadajte v letáku BILLA)
  • 1 balenie instantného droždia
  • 2 ČL soli
  • 2 PL olivového oleja
  • 2 hrnčeky vlažnej vody
  • 1 hrnček hladkej múky na dosýpanie a finálnu úpravu bochníka
  • aj keď do originálnej ciabatty rasca nepatrí, my sme jej za lyžičku pridali

(použili sme hrnčeky s objemom 250 ml)

Náš tip:
  • Pre čo najlepšie upečenie odporúčame piecť ciabattu v rúre, do ktorej sme na dno dali nádobu s vodou. Parné pečenie spôsobí, že ciabatta bude mať chrumkavú kôrku a nadýchanú striedku.

ciabattaciabatta

Rozvoňajme si trochu domácnosť. Napríklad tým, že si upečieme známy taliansky chlieb zvaný ciabatta. Nebojte sa ho, netreba ho miesiť, stačí len zopár surovín, ktoré máme určite všetci doma a potom, kým čakáme, kedy ciabatta vykysne, môžeme si k nej pripraviť nejaký fajnový šalátik plný vitamínov.

Domáca ciabatta bez miesenia

Dajte si čerstvý voňavý chlebík s chrumkavou kôrkou a doprajte si pocit pravého domova, kde je všetko pečené s láskou. Ciabatta v doslovnom preklade znamená papuče, jednak pre svoj tvar a jednak preto, že si každý môže podomácniť svoj chlebík a pridať si doň obľúbené semienka, sušené ovocie alebo olivy.

Postup
  1. Do veľkej misy preosejeme 2 hrnčeky hladkej múky, pridáme soľ, instantné droždie a zamiešame.
  2. Prilejeme olej a dva hrnčeky vody a varechou zamiešame tak, aby sa všetky ingrediencie prepojili. Vznikne nám lepkavá kaša – ale to je v poriadku.
  3. Misu prikryjeme potravinovou fóliou a necháme ju na teplom mieste, aby mohlo cesto dobre kysnúť.
  4. Čím dlhšie necháme cesto kysnúť, tým lepšia chuť výsledného pečiva. Buďme trpezliví a počkajme aspoň dve hodiny. Cesto si môžeme kľudne pripraviť a nechať ho kysnúť na noc a ráno z neho piecť.
  5. Vykysnuté cesto bude mať polotekutú konzistenciu a bude bublinkovať. Pracovnú dosku dobre posypeme múkou a nalejeme na ňu cesto. To opäť posypeme múkou.
  6. Sľúbili sme, že toto pečivo netreba miesiť, my ho však musíme vytvarovať. Cesto sa snažíme vyšúľať do podlhovastého bochníka. Horný a spodný okraj vždy zahýbame smerom do stredu a tam ho zatlačíme.
  7. Bochník položíme švom nadol na plech vystlaný papierom na pečenie.
  8. Povrch ešte posypeme múkou a pečieme vo vyhriatej rúre na 230 stupňoch asi 25 minút do zlatohneda.
  9. Necháme úplne vychladnúť, až potom rozkrojíme.