Hubove rizoto so syrom

Hubové rizoto so syrom ako má byť

 | 

380

 receptov

Čas prípravy: 

30

 min

Čas varenia: 

20

 min

Ingrediencie

Suroviny pre 4 osoby:

  • 200 g jazmínovej ryže (hľadajte v letáku Billa)
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 2 lyžice masla
  • Soľ a mleté čierne korenie
  • 400 g čerstvých húb (hnedé šampiňóny, lesné huby, alebo ich zmes)
  • 1 cibuľa
  • Šťava z polovice citróna – nemusí byť
  • 2 lyžice sójovej omáčky – nemusí byť
  • Petržlenová vňať
  • Strúhaný syr, napr. gouda, alebo ementaler
Ingrediencie

Suroviny pre 4 osoby:

  • 200 g jazmínovej ryže (hľadajte v letáku Billa)
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 2 lyžice masla
  • Soľ a mleté čierne korenie
  • 400 g čerstvých húb (hnedé šampiňóny, lesné huby, alebo ich zmes)
  • 1 cibuľa
  • Šťava z polovice citróna – nemusí byť
  • 2 lyžice sójovej omáčky – nemusí byť
  • Petržlenová vňať
  • Strúhaný syr, napr. gouda, alebo ementaler

Výborné hubové rizoto so syrom je na rozdiel od krémového talianskeho “risotta” jednoduchšie na prípravu a menej kalorické. Chuťou však nijako nezaostáva za slávnym talianskym jedlom.

Hubové rizoto so syrom

  1. Jesenné huby očistíme papierovou utierkou od prípadných nečistôt, a nakrájame na plátky. Použiť môžeme suchohríby, dubáky, podľa toho aké huby, či hríby poznáme a zbierame. Taktiež môžete použiť mrazené hríby. Tie pred upravovaním prelejeme horúcou vodou na sitku, aby sa oddelili od seba a necháme ich na sitku odkvapkať. Sušené hríby sú taktiež vhodné. Tie rovnako prelejeme vriacou vodou a použijeme, alebo ich dokonca chvíľu namáčame v horúcej vode a potom pridáme do varenia.
  2. Cibuľu nakrájame najemno. V panvici zohrejeme olivový olej, pridáme polovicu nakrájanej cibule a opečieme do sklovita.
  3. Pridáme huby, premiešame, posolíme, ochutíme mletým čiernym korením a podusíme. Huby pustia šťavu, zakryjeme ich a dusíme do mäkka. Po 15 cca minútach, keď sa odparí tekutina, pridáme lyžicu masla a ešte pár minút opekáme do zlata.
  4. Na záver pridáme pár kvapiek šťavy z citróna a prípadne sójovú omáčku (to je tip pre tých, ktorí majú radi chuťovo výraznejšie jedlo). Medzitým ako sa pripravujú huby, ryžu dobre prepláchneme v studenej vode, až kým nie je voda číra. Necháme odkvapkať na sitku. Na lyžici masla opečieme do sklovita zvyšok cibule, pridáme ryžu a jemne osolíme. Premiešame, aby sa ryža obalila maslom a chvíľu opekáme.
  5. Zalejeme vodou v pomere 1:1,5 (1 šálka ryže: 1,5 šálky vody), privedieme k varu, stiahneme plameň na minimum a zakryté dusíme 10-15 minút, až kým ryže nevstrebe všetku tekutinu a je hotová. Dusenú ryžu primiešame k hubám spolu s nasekanou petržlenovou vňaťou. Ak treba, dochutíme soľou a čerstvo mletým čiernym korením. Podávame s nastrúhaným syrom, ktorý dáme na teplú porciu rizota, aby syr jemne zvláčnel a uvoľnil viac chuti.
  6. Huby vieme v sezóne kúpiť aj v obchode. Sušené slovenské hríby sú v obchode k dispozícii vždy.
  7. Tip: Ak máte doma mäsožravcov, spolu s hubami poduste aj nakrájané kuracie soté a rizoto bude chutiť tiež skvelo.