V dnešnej dobe všetci prahneme po cudzokrajnom ovocí. Skúšame nové chute a mnohokrát zabúdame na rady každého výživového poradcu, do jedálnička zaradiť čo najviac lokálnych a sezónnych potravín. Práve nám na Slovensku dozrievajú jablká, červené, zelené, žlté, voňavé, šťavnaté a hlavne naše, z kraja kam patríme (hľadajte v letáku BILLA). Chutia ako detstvo, ako bábätká sme z nich jedli pyré, neskôr sme ich hrýzli v lavici na desiatu a po návrate zvonku na nás čakala jablková štrúdľa od babičky.
Nie vždy je niečo tak dobré a zároveň zdravé. Každé jablko obsahuje veľa živín, ako napríklad vlákninu, vitamín C, draslík, vitamín K, poly fenoly, ktoré majú antioxidačné účinky a iné.
Prečo sú jablká dobré pre zdravie?
- jablká práve vďaka vláknine môžu napomôcť k redukcii váhy
- znižujú riziko cukrovky
- majú probiotické účinky
- môžu znižovať riziko rakoviny
- pomáhajú v boji s astmou
- chránia váš mozog vo vyššom veku
- zlepšujú zdravie kosti
Nemusíte ich konzumovať len surové, doprajte si ich aj ako súčasť chutného pokrmu, aj keď zdroj živín sa samozrejme tepelnou úpravou znižuje.
Mám pre vás tipy na pár receptov, ktoré možno ani nepoznáte.
– Jablká môžete zapiecť spolu s klobáskami, cibuľou a ciderom
– Crumble – pokrájané jablká ochuťte cukrom a škoricou, posypte posýpkou z múky, masla, cukru, zapekajte 45 minút na 180 stupňov a potom ešte vlažne podávajte len tak, alebo so zmrzlinou.
– Výborný je zelerový šalát s jablkami
– Jablká môžete použiť na odstránenie zápachu pri pečení kačky, stačí len umytými jablkami kačku zvnútra naplniť
– Už ste vyskúšali domáci kečup? Jablká si v ňom zahrajú druhú hlavnú rolu
– Samozrejme v sladkých koláčových receptoch sa medze nekladú, skúste do jablkovej plnky pridať napríklad trošku bourbonu
Nápadité tipy, ako si jablká dopriať aj v zimnom období a stále z miestnych zdrojov, vás možno tiež budú zaujímať.
– Priznajme si, kedy ste naposledy jedli jablkový kompót? Klasika, ktorá sa trochu z našich stolov vytráca.
– Ak máte doma malé detičky, jablkové pyré bude isto patriť k favoritom na desiatu. Ak ich omrzí, pre staršie deti znovu zažiari v mrazenej podobe. Veď ktoré dieťa odmietne zmrzlinu?
– Sušené jablká sa naopak zase vracajú do módy. Sušiť môžete ovocie nielen v sušičke, ale aj v rúre
– Do čaju si dajte pár mesiačikov voňavých jabĺk a nechajte chvíľu lúhovať. Vôňa čaju bude nádherná.
– A na záver, ak vám po pečení, alebo varení zostanú šupky a jadrovníky, aj tie môžete využiť. Povarte ich do mäkka vo vode, sceďte, šťavu a zasypte cukrom v pomere 1:1, s trochou kyseliny citrónovej a môžete si vychutnávať jablkový sirup.
Fotky: receptykulinarium.sk, dreamstime.com