Tieto jablkové smaženky si určite zamilujete. U nás doma zožali veľký úspech. Cesto na ne je veľmi podobné tomu na lievance, ale v podstate ide o kúsky jabĺk smažené v hustom cestíčku. Do cesta sa namiesto mlieka pridáva jabĺčny cider (sajder).
Jablkové smaženky
Cider je alkoholický nápoj vyrábaný z fermentovanej jabĺčnej šťavy a je veľmi obľúbený vo Veľkej Británii, Írsku či Normandii. Aj u nás sa teší v poslednom čase veľkej obľube. Pre nízky obsah alkoholu a vďaka osviežujúcej jablkovej chuti je vynikajúcim letným bublinkovým nápojom. My sme ho pridali do našich smaženiek a určite to vyskúšajte aj vy! Cider dodá cestu výbornú chuť a bublinky vám zaručia nadýchané ľahké cesto.
Postup
- V miske spolu zmiešame múku (namiesto hladkej môžete použiť hladkú špaldovú), cukor, kypriaci prášok, škoricu, muškátový oriešok a soľ. Vajíčka, maslo a cider prešľaháme metličkou zvlášť v inej miske.
- Jablká ošúpeme, odstránime jaderníky, nakrájame na drobné kocky a premiešame so suchými prísadami. Potom prilejeme tekuté prísady a stierkou všetko spolu zmiešame len tak, aby sa všetko spojilo.
- V panvici zohrejeme 1 cm vrstvu oleja. Lyžicou odoberáme kúsky cesta a smažíme v horúcom oleji z každej strany 2-3 minútky do zlata.
- Necháme ich odkvapkať na papierovej utierke a medzitým si pripravíme polevu. V miske zmiešame práškový cukor s ciderom, škoricou a mletým muškátovým orieškom.
- Každý kúsok potrieme lyžicou polevy a necháme zaschnúť 10 min. Najlepšie chutia čerstvé.
- Tip. Ak sa vám bude cukrová poleva zdať už príliš sladká, použite namiesto cideru citrónovú šťavu.