jablkové smaženky

Jablkové smaženky s ciderom

 | 

380

 receptov

Čas prípravy: 

0

 min

Čas varenia: 

0

 min

Ingrediencie

Suroviny pre 4 osoby:

  • 220 g hladkej múky
  • 75 g krupicového cukru
  • 1 zarovnaná lyžica kypriaceho prášku
  • ¾   lyžičky škorice
  • ½ lyžičky soli
  • štipka muškátového orieška
  • 200 ml jablčného cideru
  • 2 veľké kyslé jablká  (napr. Granny Smith)
  • 2 lyžice rozpusteného masla
  • 2 veľké vajíčka

Na polevu:

  • 200 g práškového cukru
  • 50 ml jabĺčneho cideru
  • ½ lyžičky škorice
  • štipka muškátového orieška
Ingrediencie

Suroviny pre 4 osoby:

  • 220 g hladkej múky
  • 75 g krupicového cukru
  • 1 zarovnaná lyžica kypriaceho prášku
  • ¾   lyžičky škorice
  • ½ lyžičky soli
  • štipka muškátového orieška
  • 200 ml jablčného cideru
  • 2 veľké kyslé jablká  (napr. Granny Smith)
  • 2 lyžice rozpusteného masla
  • 2 veľké vajíčka

Na polevu:

  • 200 g práškového cukru
  • 50 ml jabĺčneho cideru
  • ½ lyžičky škorice
  • štipka muškátového orieška

Tieto jablkové smaženky si určite zamilujete. U nás doma zožali veľký úspech. Cesto na ne je veľmi podobné tomu na lievance, ale v podstate  ide o kúsky jabĺk smažené v hustom cestíčku. Do cesta sa namiesto mlieka pridáva jabĺčny cider (sajder).

Jablkové smaženky

Cider je alkoholický nápoj vyrábaný z fermentovanej jabĺčnej šťavy a je veľmi obľúbený vo Veľkej Británii, Írsku či Normandii.  Aj u nás sa teší v poslednom čase veľkej obľube. Pre nízky obsah alkoholu a vďaka osviežujúcej jablkovej chuti  je  vynikajúcim letným bublinkovým nápojom.  My sme ho pridali do našich smaženiek a určite to vyskúšajte aj vy!  Cider dodá cestu výbornú chuť a bublinky vám zaručia nadýchané ľahké cesto.

Postup
  1. V miske spolu zmiešame múku (namiesto hladkej môžete použiť hladkú špaldovú), cukor, kypriaci prášok, škoricu, muškátový oriešok a soľ.  Vajíčka, maslo a cider prešľaháme metličkou zvlášť v inej miske.
  2. Jablká ošúpeme, odstránime jaderníky, nakrájame na drobné kocky a premiešame so suchými prísadami. Potom prilejeme tekuté prísady a stierkou všetko spolu zmiešame len tak, aby sa všetko spojilo.
  3. V panvici zohrejeme 1 cm vrstvu oleja. Lyžicou odoberáme kúsky cesta a smažíme v horúcom oleji z každej strany 2-3 minútky do zlata.
  4. Necháme ich odkvapkať na papierovej utierke a medzitým si pripravíme polevu. V miske zmiešame práškový cukor s ciderom, škoricou a mletým muškátovým orieškom.
  5. Každý kúsok potrieme lyžicou polevy a necháme zaschnúť 10 min.  Najlepšie chutia čerstvé.
  6. Tip. Ak sa vám bude cukrová poleva zdať už príliš sladká, použite namiesto cideru citrónovú šťavu.