Jablká sú dobré v každej podobe. Čerstvé, len tak na chrumkanie, alebo pečené so škoricou, či v podobe jablkovej výživy. A nezabúdajme na ich všestranné využitie pri príprave chutných ovocných koláčov. Inšpirujte sa našim receptom, kde jednoduché mäkké cesto na koláč vylepšíme pomocou jabĺk a doma pripraveného karamelu na skvostný zákusok. Dnes pečieme jablkový koláč s karamelom, pridáte sa?
Jablkový koláč trochu inak
Je dobré mať po ruke overený recept na jablkový koláč. Jeden nikdy nevie, kedy sa môže hodiť.
Postup
- Do misy dáme kryštálový cukor s olejom a premiešame ich, kým sa cukor nerozpustí. Postupne po jednom pridávame celé vajcia a riadne vyšľaháme do nadýchanej peny.
- Ďalej pridáme vanilkový cukor, mlieko a preosiatu múku s kypriacim práškom. Premiešame, aby nám nikde neostali hrudky.
- Menší plech si zľahka potrieme tukom, ten vystelieme a uhladíme papierom na pečenie.Zmes na koláč vylejeme na plech s papierom.
- Na povrch koláča naukladáme očistené, na plátky nakrájané jablká. Pečieme na 180 stupňoch asi 20-25 minút, kým sa povrch koláča nezačne sfarbovať do zlatista. Hotový koláč vyberieme z rúry a necháme chladnúť.
- Na karamelovú polevu dáme do menšieho hrnca cukor a na slabom ohni ho necháme páliť. Ideálne nemiešame, maximálne jemne potrasieme hrncom, aby sa cukor rovnomerne upálil. Akonáhle sa cukor rozpustí a sfarbí do jantárova, stiahneme ho z ohňa (pozor, v tejto fáze sa rýchlo začne pripaľovať).
- Do horúceho upáleného cukru nalejeme zohriatu šľahačku, dávame si pozor, lebo to môže prskať. Na nízkom plameni potom miešame, až kým sa stuhnutý karamel v šľahačke nerozpustí.
- Do rozpusteného karamelu pridáme maslo, rozmiešame a necháme chladnúť. Chladnutím karamel trochu stuhne, stále však ostane dosť tekutý na to, aby sa dal naliať na koláč.