Jablkový koláč s mrveničkou zo škorice môže byť váš nový obľúbený jesenný koláč. Receptov na jablkový koláč nie je nikdy dosť. Tento je jednoduchý a rýchly.
Postup
Ako postupovať, ak ideme piecť jablkový koláč s mrveničkou
- Najskôr si predhrejeme rúru na 180 stupňov Celzia. Jablká umyjeme, olúpeme a nakrájame na kúsky v tvare mesiačikov.
- Vo väčšej mise zmiešame obidva druhy cukru, škoricu, vajce a všetko dobre vyšľaháme.
- Zvlášť zmiešame múku a kypriaci prášok. Táto časť je dôležitá pre nadýchanosť koláča. Kypriaci prášok sa vždy najskôr pridáva k sypkej zmesi. Zmes potom pridáme k ušľahaným vajciam.
- Maslo rozpustíme v malom hrnci na miernom plameni. Spolu s mliekom ho opäť pridáme k vyšľahanej zmesi. Po chvíli šľahania nám vznikne vláčne nadýchané cesto.
- Pripravíme si oválnu formu, ktorú vymažeme tukom, napríklad maslom, na dno ešte dáme papier na pečenie. Vďaka papieru na pečenie bude po upečení s koláčom ľahká manipulácia.
- Cesto vylejeme do formy a na vrch ukladáme pripravené kúsky jabĺk. Postupujeme od okraja k stredu.
- Kým budeme ukladať jablká, môžeme do kuchynského robota dať maslo, múku a cukor so škoricou a na miernych otáčkach nechať zmes premiešať, až sa stane ľahko sypká.
- Koláč posypeme rovnomerne posýpkou a dáme piecť do predhriatej rúry piecť na cca 50 minút. Minimálne raz ho môžeme počas pečenia skontrolovať. Niekedy sa stáva, že rúra pečie v niektorých miestach silnejšie, preto je lepšie koláč v takýchto prípadoch počas pečenia pootočiť.
Šupky z jabĺk sú vhodné na ďalšie využitie. A nie len tie. Viac v článku o tom, prečo šupky z ovocia a zeleniny nevyhadzovať.