Aj keď ešte marhule na stromoch nedozrievajú, u mnohých nás sa ešte nájdu v mrazničke alebo v komore nespotrebované zásoby z minulého roka. Povyberajte preto mrazené alebo zavárané marhule, ideme si upiecť odľahčenú verziu cheesecakeu – jarný marhuľovo jogurtový koláč na nadýchanom piškótovom korpuse.
Marhuľový koláč na jarné odpoludnie
Postup
- Najprv si pripravíme piškótový korpus. V mise šľaháme celé vajcia spolu s kryštálovým cukrom, až kým nám nevznikne nadýchaná bledá pena.
- Do nej preosejeme na striedačku lyžicu múky a lyžicu škrobu, druhú lyžicu múky a druhú lyžicu škrobu spolu s kypriacim práškom. Gumenou varechou sypké prísady jemne ale dôkladne vmiešame do vaječnej zmesi.
- Nalejeme do tortovej formy s priemerom 20 cm (ktorú sme vyystlali papierom na pečenie) a pečieme v rozohriatej rúre na 180 stupňoch asi 20 minút do zlatohneda. Upečený korpus necháme riadne vychladnúť.
- Mrazené alebo zavárané marhule dáme do sitka odkvapkať.
- Na plnku si najprv pripravíme želatínu. Plátky želatíny namočíme do misky so studenou vodou a necháme ich asi 10 minút napučať.
- Šľahačku vyšľaháme do tuha a jogurt v miske zmiešame s kryštálovým cukrom a citrónovou kôrou.
- Napučané plátky želatíny vyžmýkame a dáme do malého kastrólika. Za stáleho miešania ich zahrievame iba do bodu, kým sa začne želatína topiť. Potom odstavíme z ohňa (pozor, nesmieme prevariť) a vmiešame do nej za lyžicu vyšľahanej šľahačky. Dobre premiešame a vlejeme do zvyšku vyšľahanej šľahačky a rovnomerne rozmiešame.
- Šľahačku so želatínou potom vlejeme do jogurtu, opäť dobre premiešame.
- Na upečený a vychladnutý korpus naukladáme odkvapkané marhule, na ne nalejeme jogurtovo-šľahačkovú zmes a koláč necháme cez noc v chladničke riadne stuhnúť.
- Na druhý deň v malom kastróliku povaríme zvyšné marhule s cukrom, rozmixujeme ich dohladka, pridáme v lyžici vody rozpustený kukuričný škrob a prevaríme. Touto zhustnutou zmesou dozdobíme hotový koláč a môžeme podávať.