karí

Jednoduché recepty – zeleninové karí

 | 

91

 receptov

Čas prípravy: 

0

 min

Čas varenia: 

0

 min

Ingrediencie
  • 2 PL slnečnicového oleja
  • 2 cibule najemno pokrájané
  • 2 strúčiky cesnaku, posekané
  • 8 cm (20g) nastrúhaného zázvoru
  • 1 čili paprička, pokrájaná
  • 1 stonka stonkového zeleru, pokrájaná na 3 mm kolieska
  • 1 PL jemného kari korenia
  • 1 ČL kryštálového cukru
  • 1 rajčina, pokrájaná na malé kocky, cca 1 cm
  • 2 zemiaky (predvarené)
  • ½ karfiolu rozobratého na ružičky (400g)
  • 1 limetka, šťava
  • 1 PL vňate koriandra
  • soľ a voda na podliatie
  • 200 ml bieleho jogurtu (hľadajte v letáku BILLA)

Karfiol zemiak karí 3

Ingrediencie
  • 2 PL slnečnicového oleja
  • 2 cibule najemno pokrájané
  • 2 strúčiky cesnaku, posekané
  • 8 cm (20g) nastrúhaného zázvoru
  • 1 čili paprička, pokrájaná
  • 1 stonka stonkového zeleru, pokrájaná na 3 mm kolieska
  • 1 PL jemného kari korenia
  • 1 ČL kryštálového cukru
  • 1 rajčina, pokrájaná na malé kocky, cca 1 cm
  • 2 zemiaky (predvarené)
  • ½ karfiolu rozobratého na ružičky (400g)
  • 1 limetka, šťava
  • 1 PL vňate koriandra
  • soľ a voda na podliatie
  • 200 ml bieleho jogurtu (hľadajte v letáku BILLA)

Karfiol zemiak karí 3

Aj keď výraz karí pre nás stále znie exoticky, je to jednoduché jedlo, ktoré by sme v našich končinách mohli prirovnať ku gulášu alebo eintopfu. A tak ako na guláš existuje veľa receptov, rovnako je to aj s karí (napr. práve zeleninové karí). S jediným rozdielom – karí pokrm by mal vždy obsahovať karí korenie, ktorých je mimochodom tiež veľa druhov.

Zeleninové karí – výborné jedlo, ktorou potešíte rodinu aj hostí

Chuť indických jedál je nezameniteľná vďaka používanému koreniu.  Pôvodne slovo karí označovalo druh jedla, neskôr sa tento výraz začal používať aj pre korenie. V Indii a Ázii sa však používa výraz masala. Je to zmes korenia, ktorá sa líši od častí Indie. Najčastejšie obsahuje kurkumu, čierne korenie, zázvor, muškátový orech, kardamón, rascu, chilli.

Postup
  1. V liatinovom hrnci rozpálime olej, pridáme cibuľu a cesnak a opečieme ich do sklovita.
  2. Potom pridáme kari korenie, premiešame, ďalej pridáme rajčinu, polovicu pokrájanej stonky zeleru a nastrúhaný zázvor. Posolíme.
  3. Pridáme karfiol a zemiaky posekané na kusy a premiešame.
  4. Dusíme za občasného miešania. Ak treba podlejeme trochou vody. Ale malo by to byť skôr suché karí.
  5. Hotové jedlo preložíme na tanier alebo do misky a polejeme jogurtom. Posypeme koriandrovou vňaťou, zelerom a čili papričkou.

Pre viac skvelých receptov navštívte našu stránku recepty kulinarium.sk.