šamrole

Jednoduché šamrole z lístkového cesta

 | 

173

 receptov

Čas prípravy: 

0

 min

Čas varenia: 

0

 min

Ingrediencie
Na cesto:
Na penovú plnku:
  • 3 bielky
  • 240 g kryštálového cukru
Na posypanie a potretie:
  • 1 rozšľahané vajíčko na potieranie
  • práškový cukor
Ingrediencie
Na cesto:
Na penovú plnku:
  • 3 bielky
  • 240 g kryštálového cukru
Na posypanie a potretie:
  • 1 rozšľahané vajíčko na potieranie
  • práškový cukor

Čo nikdy nechýba na žiadnej tradičnej svadbe, či na inej rodinnej oslave alebo veľkom sviatku? Správne, sú to šamrole. Ich názov pochádza z nemeckého slovného spojenia penové rolky a presne vyjadruje, o čom tento obľúbený koláčik je. Ich príprava je celkom jednoduchá a zvládne ich aj amatér, stačí na to zopár ingrediencií a môžete sa do toho pustiť.

Šamrole, ktoré zvládne aj začiatočník

Ak napríklad neviete, čo s prebytočnými bielkami, ktoré vám ostali z iného pečenia, pustite sa do pečenia obľúbených šamrolí. Stačí dokúpiť lístkové cesto a aj vy si môžete dopriať domáce šamrole častejšie ako len na veľké sviatky.

Postup
  1. Na prípravu šamroliek budeme potrebovať formičky v tvare rúrok.
  2. Hotové lístkové cesto rozprestrieme na pracovnej doske a narežeme ho na rovnomerné pásy. Keď na pečenie používame malé formičky – rúrky, odporúčame cesto narezať na asi 2 cm hrubé pásy, ak používate klasické veľké šamrolové rúrky, pásy cesta môžu byť aj hrubšie.
  3. Pásy cesta natesno natáčame na rúrky a na konci pritlačíme, aby sa cesto počas pečenia nerozchádzalo. Spojom na spodok ukladáme rolky na plech vystlaný papierom na pečenie.
  4. Potrieme vajcom, ktoré sme rozšľahali s 1 lyžicou vody. Pečieme na 200 stupňoch asi 20 minút do zlatista. Upečené rolky necháme úplne vychladnúť.
  5. Medzitým si pripravíme „vodný kúpeľ“ na krém. Do väčšieho hrnca dáme na dno vodu, na hrniec posadíme misu (tak, aby sa jej dno nedotýkalo vody) a vodu privedieme do varu a potom stíšime.
  6. Do misy dáme bielky a kryštálový cukor a mixérom a šľaháme do tuhého lesklého krému. Misu potom stiahneme z ohňa a šľaháme do vychladnutia.
  7. Bielkovým snehom naplníme zdobiace vrecko s tenkou špičkou a krém vstrekujeme do upečených šamroliek.
  8. Pred podávaním ich posypeme práškovým cukrom.