hruškový koláč s posýpkou

Jednoduchý hruškový koláč s posýpkou

 | 

173

 receptov

Čas prípravy: 

0

 min

Čas varenia: 

0

 min

Ingrediencie

Na cesto:

  • 200 g hladkej múky (môžeme použiť aj špaldovú hladkú)
  • 60 g práškového cukru
  • 1 kopcovitá PL najemno zomletých mandlí
  • 1 malé vajce
  • 120 g masla alebo rastlinného tuku (môžeme použiť napríklad aj kokosový tuk) (hľadajte v letáku Billa)

Na ovocnú plnku:

  • 6 menších hrušiek
  • 150-200 ml vody (ak máte hrušky mäkké, stačí menej vody, pri tvrdších hruškách odporúčame pridať 200 ml vody)
  • 2 PL trstinového cukru
  • šťava z polovice citróna
  • ½ ČL mletých klinčekov (ak máte len celé klinčeky, budete potrebovať dva-tri)

Na posýpku:

 

Ingrediencie

Na cesto:

  • 200 g hladkej múky (môžeme použiť aj špaldovú hladkú)
  • 60 g práškového cukru
  • 1 kopcovitá PL najemno zomletých mandlí
  • 1 malé vajce
  • 120 g masla alebo rastlinného tuku (môžeme použiť napríklad aj kokosový tuk) (hľadajte v letáku Billa)

Na ovocnú plnku:

  • 6 menších hrušiek
  • 150-200 ml vody (ak máte hrušky mäkké, stačí menej vody, pri tvrdších hruškách odporúčame pridať 200 ml vody)
  • 2 PL trstinového cukru
  • šťava z polovice citróna
  • ½ ČL mletých klinčekov (ak máte len celé klinčeky, budete potrebovať dva-tri)

Na posýpku:

 

Ostalo vám zopár hrušiek a vy neviete, čo s nimi? Ak máte hodinku času, radi vám dáme inšpiráciu, ako hrušky zužitkovať v jednoduchom a krehkom koláči, ktorý zmizne z taniera skôr, než sa nazdáte. Žiaden krém, len ovocie a krehké, na jazyku sa rozplývajúce cesto, presne ten správny jednoduchý hruškový koláč s posýpkou na jeseň.

Jednoduchý hruškový koláč s posýpkou, ktorým začína jeseň

Vôňa tohto krehkého koláčika pritiahne do kuchyne každého člena rodiny. Hruškový koláč s posýpkou bez maslových plniek a krémov, no predsa sladučký a mäkký vďaka ovociu. Či už máte hrušky tvrdej zelenej odrody alebo mäkšie s červeným líčkom, ľahko z nich vytvoríme varením sladkú kašu, ktorá je zázrakom koláča. Prichádzajú teplé farby prírody a nové klinčekové a škoricové vôňe.

Tip: Aby cesto dobre vyzrelo a dobre sa s ním ďalej pracovalo, zabalíme ho do potravinovej fólie a necháme ho v chladničke aspoň pol hodinu (kľudne aj dlhšie) odležať.

Poznámka: Dávka ingrediencií na cesto vystačí na tortovú formu s priemerom 20- 30 cm. Pri vaľkaní cesta sa snažíme, čo najviac pripodobniť cesto forme, aby sa dobre vkladalo.

Postup

  1.  Najprv si pripravíme krehké cesto – cesto sa dá pripraviť aj deň vopred a uchovať v chladničke.
  2. Preosiatu múku a práškový cukor premiešame s mletými mandľami. Pridáme vajce a varechou ho vmiešame do múky.
  3. Polotuhé maslo nakrájame na malé kúsky a vmiešame ho do sypkej zmesi. Ručne vymiesime hladké a kompaktné cesto.
  4. Medzitým si pripravíme hruškovú plnku: Hrušky očistíme, zbavíme jaderníkov a nakrájame na malé kúsky. Pridáme vodu, cukor, šťavu z citróna a mleté alebo celé klinčeky.
  5. Varíme za občasného miešania, kým sa voda nevyparí, hrušky nezmäknú a nevznikne nám hustá hrušková kaša. Ak sme použili celé klinčeky, nezabudneme ich z kaše vybrať.
  6. Vychladené cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku asi pol centimetra do okrúhleho tvaru.
  7. Cesto opatrne vložíme do formy, uhladíme povrch a upravíme ho po bokoch, do výšky asi 2 cm.
  8. Na cesto rovnomerne nanesieme hruškovú plnku a uhladíme povrch. Okraje cesta zahneme.
  9. Koláč pred pečením posypeme posýpkou, na ktorú rukami zmiešame a nadrobíme všetky uvedené prísady.
  10. Pečieme v rozohriatej rúre na 180 ° C asi 30 minút, kým sa cesto nezačne farbiť do zlatohneda.