jednoduchý koláč

Jednoduchý koláč s arašídovým maslom

 | 

173

 receptov

Čas prípravy: 

0

 min

Čas varenia: 

0

 min

Ingrediencie

Na cesto:

  • 250 g kryštálového cukru
  • 4 PL roztopeného masla
  • 4 vajcia
  • 1 ČL vanilkového extraktu
  • 250 ml mlieka
  • 250 g hladkej múky
  • 1 ČL kypriaceho prášku

Na polevu:

  • asi 4-5 kopcovitých PL arašídového masla
  • 150 g horkej čokolády
  • 100 ml šľahačkovej smotany

 

Ingrediencie

Na cesto:

  • 250 g kryštálového cukru
  • 4 PL roztopeného masla
  • 4 vajcia
  • 1 ČL vanilkového extraktu
  • 250 ml mlieka
  • 250 g hladkej múky
  • 1 ČL kypriaceho prášku

Na polevu:

  • asi 4-5 kopcovitých PL arašídového masla
  • 150 g horkej čokolády
  • 100 ml šľahačkovej smotany

 

Niekedy máme chuť na sladké, doma ničoho a my zrovna nie sme majstri sveta v pečení. Pre tieto prípady tu máme jeden šikovný recept na jednoduchý koláč na plech s netradičnou surovinou, s arašídovým maslom.

Jednoduchý koláč upečený za 20 minút …

Koláč je za dvadsať minút upečený a samotná príprava rovnako nezaberie viac času. Stačí vám misa a mixér a môžete sa pustiť do pečenia.

Postup
  1. Kryštáľový cukor vymiešame riadne s maslom do krémova. Potom postupne po jednom pridávame celé vajcia a riadne vyšľaháme.
  2. Ďalej pridáme vanilkový extrakt, mlieko a preosiatu múku zmiešanú s kypriacim práškom.
  3. Vymiešame do hladka. Cesto nalejeme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme na 180 stupňoch asi 20 minút. Pomocou špajle sa presvedčíme, či je cesto dostatočne prepečené. Ak špajla výjde z cesta von suchá, môžeme vybrať cesto z rúry. V opačnom prípade ešte pár minút pečieme.
  4. Ešte teplé potrieme arašídovým maslom a necháme úplne vychladnúť.Na polevu si necháme zovrieť šľahačku a zalejeme ňou na malé kúsky nalámanú čokoládu. Miešame, kým sa čokoláda úplne nerozpustí.
  5. Polevu necháme vychladnúť,  počas čoho nám bude čokoládová zmes mierne tuhnúť, ostane však stále polotekutá, aby sa dala naliať na vychladnutý koláč.
  6. Vychladnutú polevu nalejeme na arašídovú vrstvu a necháme v chladničke stuhnúť.

Arašídové maslo je obľúbená potravina najmä v USA. Vymysleli ho kedysi dávno, už v 18.storočí. Vyrába sa spracovaním arašídov na pastu, ktorá sa dá využiť pri príprave rôznych jedál. Náš jednoduchý koláč je práve vďaka arašídovému maslu bohatší na bielkoviny, vitamín E, horčík, nasýtené a nensýtené mastné kyseliny. Tak čo poviete, vyskúšate?