Niekedy máme chuť na sladké, doma ničoho a my zrovna nie sme majstri sveta v pečení. Pre tieto prípady tu máme jeden šikovný recept na jednoduchý koláč na plech s netradičnou surovinou, s arašídovým maslom.
Jednoduchý koláč upečený za 20 minút …
Koláč je za dvadsať minút upečený a samotná príprava rovnako nezaberie viac času. Stačí vám misa a mixér a môžete sa pustiť do pečenia.
Postup
- Kryštáľový cukor vymiešame riadne s maslom do krémova. Potom postupne po jednom pridávame celé vajcia a riadne vyšľaháme.
- Ďalej pridáme vanilkový extrakt, mlieko a preosiatu múku zmiešanú s kypriacim práškom.
- Vymiešame do hladka. Cesto nalejeme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme na 180 stupňoch asi 20 minút. Pomocou špajle sa presvedčíme, či je cesto dostatočne prepečené. Ak špajla výjde z cesta von suchá, môžeme vybrať cesto z rúry. V opačnom prípade ešte pár minút pečieme.
- Ešte teplé potrieme arašídovým maslom a necháme úplne vychladnúť.Na polevu si necháme zovrieť šľahačku a zalejeme ňou na malé kúsky nalámanú čokoládu. Miešame, kým sa čokoláda úplne nerozpustí.
- Polevu necháme vychladnúť, počas čoho nám bude čokoládová zmes mierne tuhnúť, ostane však stále polotekutá, aby sa dala naliať na vychladnutý koláč.
- Vychladnutú polevu nalejeme na arašídovú vrstvu a necháme v chladničke stuhnúť.
Arašídové maslo je obľúbená potravina najmä v USA. Vymysleli ho kedysi dávno, už v 18.storočí. Vyrába sa spracovaním arašídov na pastu, ktorá sa dá využiť pri príprave rôznych jedál. Náš jednoduchý koláč je práve vďaka arašídovému maslu bohatší na bielkoviny, vitamín E, horčík, nasýtené a nensýtené mastné kyseliny. Tak čo poviete, vyskúšate?